Datorspel är bra för barn och ungdomar, menar branschen. Foto: TT/SVT
Debattinlägg

”Ta med dataspelen till hängmattan”

Publicerad

DATASPEL · ”Det är tråkigt när spelen demoniseras som farliga och onödiga av vuxna som borde veta bättre”, skriver Johanna Nylander.

Om debattören

Johanna Nylander
Ansvarig för samhällsfrågor, Dataspelsbranschen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Dataspel beskylls ibland för att vara både farliga och skadliga för barn, men faktum är att spelen är det perfekta sällskapet på sommarlovet.

I dataspel möts man av fantastiska berättelser från främmande världar som kan vara lika uppslukande som den klassiska litteraturen eller filmernas sagor.

Spel kan vara pussel, klurigheter och tankenötter. Ibland är spel action, realism, allvar och skräckinjagande spännande. Andra spel är virtuella versioner av sport, racing, fiske och andra vanliga fritidsaktiviteter.

I några spel kan man bygga upp och styra hela världen, jobba fram en framgångsrik strategi för att överleva i rymden, bygga hus med digitala byggklossar, eller hantera relationer i fantasifulla dockskåp.

Spel kan spelas online tillsammans med människor från hela världen, hemma i soffan med kompisar, genom att röra på sig och dansa framför tv:n, från surfplattan eller mobilen i hängmattan, eller på egen hand med en dator.

Spel kan se väldigt olika ut, och i dag är det en bred kultur- och underhållningsform fylld med olika genres som finns på olika plattformar.

Att spela dataspel kan ha positiva bieffekter, som att man lär sig engelska lite snabbare, får en bra öga-hand-koordination och att man börjar dricka alkohol lite senare i livet.

Framför allt är spel roligt. De senaste årens svenska spelunder består av företag som skapat spel som Minecraft, Candy Crush, Mirror’s Edge, The Division och Goat Simulator. Dessa finns tack vare alla unga pojkar och flickor som vuxit upp och älskat spel så mycket att de bestämde sig för att bli spelutvecklare.

Därför är det tråkigt när spelen demoniseras som farliga och onödiga av vuxna som borde veta bättre. Eller när undersökning efter undersökning visar att visserligen allt fler unga spelar, men att flickorna slutar när de kommer upp i tonåren.

Att spela dataspel är ett lekfullt sätt att fånga tekniken i vardagen, och många spelare har en dröm om hur det perfekta spelet skulle se ut.

Om fler barn och unga spelar får vi fler som vill utbilda sig till spelutvecklare, som intresserar sig för hur spelen fungerar, lär sig programmering och blir ingenjör av misstag, eller som tar med sig spelmekaniken in i andra innovationer.

Barn har i alla tider varit uppslukade av olika intressen. För några är långa ljusa sommarkvällar synonymt med böcker in på småtimmarna, för andra finns det ingenting annat än fotboll.

Om du är osäker på hur du ska förhålla dig till närstående spelande barn; prata om spelen och ställ frågor. Spela själv och tillsammans, spela olika sorters spel.

frågaprataspela.se finns länkar till föräldrainställningar, det europeiska åldersmärkningssystemet PEGI, och tips om vad man kan tänka på när det kommer till spel. Spel kan vara nyttiga eller fåniga, men de bästa spelen är alltid roliga att spela.

Det är i lusten att spela som de kreativa idéerna föds.

Så låt barnen ta med sig spelen ut i sommar, och se till att alla barn, pojkar som flickor, får upptäcka spelglädjen under årets sommarlov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Dataspel

Mer i ämnet