Foto: Hasse Holmberg/TT
Debattinlägg

”Datorn är inte din barnvakt!”

Opinion ·

”Stäng av notiser från sociala medier eller liknande, byt ring- och sms-signal ofta så blir du mindre programmerad att agera omedelbart. Stäng av alla skärmar två timmar innan läggdags. För din familjs bästa”, skriver Patrik Wincent.

Om debattören

Patrik Wincent
Terapeut, författare och föreläsare inom skärmberoende

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det finns ingen superförälder! Så är det bara. Det är mycket som ska pusslas ihop: jobb, matlagning, städning, träning, socialt liv med släkt och vänner.

Vi ska hinna med så mycket för att få allt att gå ihop samtidigt som vi ska vara bra föräldrar. Det är ibland en ekvation som inte går ihop. Men … och det finns en del men:

Var går gränsen?

Vilka är de positiva och de negativa följderna när man låter sina barn hålla på med en mobil, padda eller en dator?

Få vet vad som egentligen är rätt eller fel, vi får som oftast följa vårt sunda förnuft.

Enligt forskning vid Kaiser Foundation i USA använder barn fyra till fem gånger mer än den rekommenderade mängden av tekniktid. Hälften av alla 2-åringar spelar spel.

25 procent av alla 2-åringar använder internet dagligen. Andra studier visar kopplingen mellan flitigt användande av mobiler kombinerat med stress och försämrade minnesfunktioner.

I en artikel i Time Magazine varnar även neurologen Jordan Grafman oss och säger: ”Barn som multitaskar och gör läxor, spelar spel och tittar på tv samtidigt, kommer inte att klara sig i det långa loppet.”

Han menar att dagens barngeneration är försökskaniner och att det kommer att få konsekvenser i framtiden.

Denna generation använder inte teknologi, de lever teknologi. Det är helt enkelt en del av deras värld. Digitalt bruk är alltså inte farligt i sig, det är till och med nyttigt och i praktiken oundvikligt i dagens samhälle.

Och man är knappast en dålig förälder för att man låter sina barn spela spel, titta på tecknade filmer eller annat som är digitalt. Teknologin är en del av vår samtid och framtid, men vi bör vara vaksamma på de negativa konsekvenserna av missbruk, framför allt hos de mindre barnen.

Datorer behöver stängas ner och ”reboota” och detta gäller självfallet även oss människor. Bara för att vi alltid har tillgång till sociala medier innebär det inte att vi måste använda dem hela tiden, och du som förälder kan med ditt handlande visa barnen hur man bör använda en mobiltelefon.

Koppla ner och håll dig borta från internet under vissa tidsperioder, särskilt när du är hemma med familj och barn under helgen eller på semestern.

Stäng av notiser från sociala medier eller liknande, byt ring- och sms-signal ofta så blir du mindre programmerad att agera omedelbart. Stäng av alla skärmar två timmar innan läggdags. För din familjs bästa.

Det kommer resultera i en mer funktionell familj och öka förståelsen inte bara av teknologins hård- och mjukvara utan också av värdet av den ”mänsklig mjukvara” vi alla har ansvar för.

Det är vår ”mänskliga mjukvara” som gör oss till de vi är, och vi föräldrar måste hjälpa våra barn att upptäcka och återupptäcka vilka de är som människor och inte vilka de är när de använder sin teknologi.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.