Debattinlägg

De Assangevänliga näthackarna framstår som fascister

Publicerad
CYBERTERROR ·

Carina Rydberg om nätattackerna mot svenska myndigheter:

Senaste dagarna har flera svenska myndigheter och företag utsatts för nätattacker. Hackergruppen Anonymous, som samarbetar med Wikileaks, har tidigare tagit på sig ansvaret för liknande angrepp mot svenska hemsidor. Vem som än ligger bakom de nya cyberattackerna saknar grundläggande respekt för yttrandefrihet, skriver Carina Rydberg.

För några år sedan var jag involverad i en debatt där jag kritiserade The Pirate Bay, eftersom jag anser att konstnärens upphovsrätt är något som måste skyddas.  Debatten blev ganska aggressiv – vilket var bra.

Vad som var mindre bra, var att min egen och några av mina vänners datorer började fungera dåligt. Efter ett tag fungerade inte min dator alls. Någon på Microsofts supportavdelning sa: Det låter som ett kaparvirus.

– Det borde jag kanske nämna om jag gör en polisrapport, sa jag.

Några minuter senare blev jag uppringd av avdelningschefen, som beordrade mig att inte nämna detta, om jag planerade att rapportera detta till polisen.

Det har aldrig sagts av någon här, sa han.

Jag rapporterade det hela till polisen men utan att nämna den anställde på Microsoft. Efter ett par veckor fick jag ett svar från polisen där det stod att ’inget brott hade begåtts’.

Så mycket för Microsoft. Så mycket för The Pirate Bay. Så mycket för polisen.

Nu när Julian Assange sitter fast på Ecuadors ambassad – efter att ha fått diplomatisk asyl i landet, men ändå inte kan lämna ambassaden, eftersom europeisk arresteringsorder utfärdats av svenska Åklagarmyndigheten – så har kraschade webbsidor blivit ett återkommande tema i det här landet. Det handlar om regeringens hemsida, Försvarets hemsida. Brottsförebyggande rådets hemsida, olika bankers sidor samt SJ och Tidningarnas Telegrambyrå.

Vem som ligger bakom de senaste attackerna vet jag i skrivande stund inte. Men den Assangevänliga hackerorganisationen Anonymous tog på sig ansvaret för de första attackerna, och har just gjort gällande att polisens razzia av Wikileaks och The Pirate Bays före detta IT-leverantör kommer att ge upphov till mer i den här stilen. Man varnar den svenska regeringen: Ni vet vad vi är kapabla till.

Och kanske vet vi det. Men vad har Anonymous för rätt att släcka ned hemsidor som Brås och SJ:s och TT:s – om de nu ligger bakom detta?

Är det en demokratisk handling att begränsa yttrandefriheten för alla utom sig själv?

Eller till och med blanda sig i vanliga medborgares liv – människor som inte har ett dugg att göra med vare sig The Pirate Bay eller Wikileaks?

För det är vad man gör om man exempelvis släcker ned Brottsförebyggande rådets hemsida.

Anonymous har inget med yttrandefrihet att göra. Anonymous är fascister.

Och Julian Assange borde veta bättre än att låta sig associeras med dem. För även om WL-grundaren på Wikileaks twitterkonto kallar polisens koppling mellan de senaste DDOS-attackerna och honom absurd: ”Sweden blames Assange et al for major internet outages. Absurd. Assange has become the Trotsky/Snowball of Sweden” – så är det ett välkänt faktum att Wikileaks och Anomymous samarbetar.

Hela affären kring våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange har tagit sig orimliga proportioner, och den enda lösning jag kan se är att Assange kommer till Sverige för att besvara åklagarens frågor angående dessa anklagelser.

Det borde han för övrigt ha gjort för länge sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Wikileaks

Mer i ämnet