Debattinlägg

De försenade hjälpinsatserna bevisar att Turkiet inte platsar i EU

KURDFRÅGAN ·

Tara Twana (S) efter jordbävningskatastrofen:

I hanteringen av jordbävningskatastrofen i Van-området har den turkiska staten visat sin totala brist på respekt för mänskliga rättigheter. Eftersom majoriteten av dem som bor i det drabbade området är kurder försenar Turkiet hjälpen till jordbävningsoffren av politiska skäl. Om den turkiska regeringen inte kan ta sitt ansvar när det gäller minoritetsfolk i sitt eget land finns det heller ingen plats för Turkiet i EU. Det skriver Tara Twana (S), kommunpolitiker i Stocksholm.

Nu växer missnöjet och kritiken mot Turkiets sätt att hantera söndagens kraftiga jordbävning i Van-området. Hjälpen räcker inte till och de insatser som görs kommer inte tillräckligt snabbt. Hade jordbävningen inträffat i en annan del av Turkiet hade insatserna varit mer omfattande. Eftersom majoriteten av dem som bor i det drabbade området är kurder försenar Turkiet hjälpen till jordbävningsoffren av politiska skäl. 

Under fredagen hade den officiella dödssiffran stigit till 550, cirka 1300 personer har skadats och hundratals saknas efter det stora skalvet. Dödstalen väntas dock stiga ännu mer när rapporter kommer in från avlägsna byar i området.
Efter söndagens skalv, som mätte 7,2 på Richterskalan, dröjde det hela 48 timmar innan hjälpen kom fram. Det råder fortfarande stor brist på tält, filtar och mat och hela familjer tillbringar nätterna under bar himmel i kyla. 

Samtidigt har den turkiska regeringen tackat nej till all internationell hjälp trots att experter behövs för att hitta eventuella överlevande under rasmassorna.

Istället för att vänta på den sena hjälpen från den turkiska regeringen har kurdiska kommuner dragit igång egna insatser och kritiken är utbredd bland lokalpolitiker.
”Hjälpinsatsen har kommit för sent och regeringen har heller inte accepterat hjälp från utlandet”, sade den kurdiske politikern Abdullah Demirbaş i Diyarbakir till nyhetsbyrån TT.

Historiskt sett har kurder och andra minoritetsfolk varit förtryckta och särbehandlade sedan länge i sydöstra Turkiet. Området präglas också av strider mellan PKK-gerillan och den turkiska armén. Några dagar innan jordbävningen dödades 24 turkiska soldater av gerillan nära gränsen mot Irak. Turkiet inledde då en offensiv med cirka 10000 man mot misstänkta PKK-fästen i norra Irak.

Frågan är varför Erdoğan-regeringen samtidigt som det inträffat en förödande jordbävning väljer att skicka militära insatser för att bekämpa PKK?

Även förhållandet mellan Turkiet och Israel har varit spänt sedan israelisk militär dödade nio turkiska medborgare i samband med konvojen ”Ship to Gaza” i slutet av maj 2010. Då premiärministern besökte Kairo i september i år fastslog han att ett erkännande av Palestina inte är ett alternativ utan ”ett måste”. Erdoğan kommer också att eskortera framtida hjälpsändningar till Gaza med hjälp av turkiska krigsfartyg. Stödet är lovvärt men varför respekterar inte regeringen sitt eget folk – kurder, syrianer, armenier – som förföljs och torteras på grund av sin etnicitet?

Turkiet väntar fortfarande på sitt medlemskap i EU. Jag har alltid varit av den åsikten att det är bra att Turkiet kommer in i EU så länge landet kan respektera mänskliga rättigheter. Men efter jordbävningskatastrofen har den turkiska staten istället visat sitt rätta ansikte och sin totala brist på respekt för mänskliga rättigheter.

När ett land drabbas av humanitära katastrofer måste stat och regering stå för handlingskraft och kapacitet. Turkiet har inte agerat som en fungerande rättsstat, det är ytterst allvarligt att blanda ihop mänskliga rättigheter med politik. Erdoğan och hans regering har det yttersta ansvaret för hur krisen hanterats och därmed har de också det yttersta ansvaret för alla brister i krishanteringen. Turkiet måste nu visa upp en seriös och långsiktig plan för återuppbyggnaden i de jordbävningsdrabbade områdena.

Här bör Sverige och övriga EU-länder med kraft markera att det inte är acceptabelt att en stat nonchalerar sina egna invånare då de drabbas av en förödande katastrof. Om den turkiska regeringen inte kan ta sitt ansvar när det gäller minoritetsfolk i sitt eget land finns det ingen plats för Turkiet i EU.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.