• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Istället för en jultallrik fick Siri Martinsson på Östergården i Trelleborg en smörgås. Nu protesterar Demensförbundet mot besparingarna. Foto: SVT
Debattinlägg

”Det blir allt värre för demenssjuka”

Publicerad
OPINION ·

”Det är skamligt att linda in horribla besparingar i floskler som ´minskat matsvinn´ och ´de äldres egen önskan´.”

Om debattören

Pär Rahmström
Ordförande, Demensförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I julhelgen har svarta och feta rubriker berättat om Trelleborgs kommun som beslutat servera ”lättare mat” på kvällen till demenssjuka på ett boende.

Demensförbundets direkta fråga till socialchef Anniki Tinmark och ordföranden i socialnämnden Lennart Höckert (S) i Trelleborg; har ni tänkt på vilka utsikter er egen ålderdom har?

Det kan vi berätta. Ni är undernärda och utmärglade, ni är instängda utan möjlighet att komma ut i friska luften och den personal som ska ta hand om och vårda er är stressad och underbemannad.

Ser inte så lockande ut, eller hur?

Ta ert förnuft till fånga. All forskning visar att äldre behöver näringsrik mat spridd över hela dygnet. Fil eller gröt och en smörgås på kvällen duger inte!

Trelleborgs kommun når ett nytt bottenmärke genom att hävda att de gamla inte vill ha annat än lättare mat på kvällen. De hävdar också att de nya rutinerna minskar matsvinnet, vilket ju för alla någorlunda miljövänliga människor kan te sig som ett skäl så gott som något.

Att kostnaden för den sjuke blir densamma och att forskningen tvärtom visar att gamla människor behöver näringsrik mat spridd över hela dygnet, det struntar Trelleborgs kommun högaktningsfullt i.

Dessutom är detta en test som kan komma att införas på kommunens samtliga boenden. En test som utförs på människor som inte kan värja sig.

Enligt professor Yngve Gustafson vid Umeå universitet, riskerar minst 75 000 äldre i Sverige att svälta ihjäl på grund av undernäring.

Problemet är enligt honom störst på våra äldreboenden, där mätningar visade att äldre på bara sex månader gick ner i genomsnitt 4,6 kilo.

Demensförbundet har fört de demenssjukas och deras anhörigas talan i mer än 30 år. Vi fastställde våra kärnfrågor redan från starten – lagstadgad minimibemanning, geriatriska kliniker och geriatriska vårdplatser i varje sjukvårdsdistrikt/landsting, demenssjuka ska ha en bra tillvaro med till exempel promenader, högläsning och gemensam matlagning.

I 30 år har vi drivit dessa frågor och vi står i allt för många kvar och stampar på samma fläck. Har vi ett omöjligt uppdrag? Det är inte utan att man ställer sig denna fråga.

År 2016 ser vi tyvärr att situationen för de demenssjuka och deras anhöriga i mångt och mycket till och med har försämrats!

Andelen anhöriga som vårdar sina svårt sjuka närstående allt längre bara ökar, skandaler med vanvård blir fler och fler, många får sällan eller aldrig komma ut, yngre demenssjuka placeras antingen på äldreboenden eller måste bo kvar hemma alldeles för länge med stort lidande för både dem själva och deras familjer som följd.

Och så nu detta med Trelleborg och maten. Det är skamligt att linda in dessa horribla besparingar i floskler som ”minskat matsvinn” och ”de äldres egen önskan”.

Tänk om och ge våra äldre och demenssjuka ett värdigt liv utan svält!

Sist men inte minst, Demensförbundet överväger att göra en anmälan till både IVO och Diskrimineringsombudsmannen för att få frågan prövad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

SVT granskar demensvården

Mer i ämnet