Dansfestival för firandet av att staten Israel fyller 70 år. Plats: Tel Aviv, Israel. Foto: Ariel Schalit
Debattinlägg

”Den bästa medicinen mot Israelkritik är att besöka landet”

”Idag fyller staten Israel sjuttio år. Detta har föranlett mycket skriverier i media de senaste veckorna. Palestiniernas situation, följderna av Sexdagarskriget 1967, bosättarrörelsen, kritik av landets nuvarande högerregering, motsättningarna inom det israeliska samhället och frågan om kritik av Israel med nödvändighet ska anses vara antisemitism”, skriver Barbro Posner.

Om debattören

Barbro Posner
Skribent

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Staten Israel fyller sjuttio år den 14 maj.

Detta har föranlett mycket skriverier i media de senaste veckorna. Palestiniernas situation, följderna av Sexdagarskriget 1967, bosättarrörelsen, kritik av landets nuvarande högerregering, motsättningarna inom det israeliska samhället och frågan om kritik av Israel med nödvändighet ska anses vara antisemitism. 

I flödet av nyheter saknas oftast följande historiska infallsvinklar som vi lever med konsekvenserna av än idag.

FN gjorde en delningsplan 1947 över Palestina. Planen accepterades av den judiska men inte av den arabiska sidan.

Om båda parter hade accepterat hade två stater bildats och vi hade sluppit 70 år av konflikt och blodsutgjutelse.

Dagen efter den israeliska självständighetsförklaringen den 14 maj 1948 och därmed bildandet av Staten Israel, gick de arabiska grannarna till samlad attack.

I det krig som följde flydde många araber, bland annat uppmanade härtill av Egyptens president Nasser (radioupptagningar finns som bevis på detta). Säkerligen finns olika orsaker till flykten.

När palestierna flydde 1948, flydde åren däromkring ungefär lika många judiska flyktingar från de arabiska länderna till Israel.

De blev omedelbart integrerade i Israel.

Men arabländerna gjorde inte motsvarande med de palestinska flyktingarna, som därför förblivit flyktingar i generation efter generation.

I maj 1967 var Israel för första gången sedan självständighetskriget hotat i sina grundvalar.

Landet stod ensamt utan internationell uppbackning (varken från FN eller USA). Israels arabiska grannar begick krigshandlingar och Israel valde därför att gå till attack den 5 juni i det som blev Sexdagarskriget och som är grunden till den så ofta skildrade ockupationen.

För Israel var kriget en fråga om överlevnad och säkerhet.

Den bästa medicinen mot Israelkritik anses vara ett besök i landet.

Därför uppmanar jag: Res dit och upplev Israel med alla dina sinnen! Detta kommer att bli verklighet nästa år, för åtminstone alla Eurovisionfans, efter Nettas och Israels seger i Eurovision.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.