Den enda uniformerade polisen i Mellerud är ledig idag

Polisstationen i Mellerud ligger i mitten av den evigt långa Storgatan. Det är måndag och fullt ställ av polisutredare: Tre personer. På tio år har antalet poliser nästan halverats i Dalsland, landskapet som kallas Ett Sverige i miniatyr.

Tre patrullerande poliser som jobbar i två-skift som utgår från Mellerud och har hela Dalsland som fält. Ibland finns bara en polispatrull ute i hela Dalsland – ett område lika stort som Stor-Stockholm. Det är verkligheten som dalslänningarna lever i.  

Och här i Mellerud är stationens enda uniformerade polis ledig, han kommer inte in förrän eftermiddagen efter. 

Polisinspektör Monica Lindberg suckar: 

– Varje morgon ligger det en ny hög av utredningar framför mig, som jag sedan lyfter över mig och lägger i facket bakom mig, säger hon. Vi hinner inte med eftersom vi är för få, men högen är lika stor nu som förr.

Inga nya utredande poliser

2005 arbetade det sex utredare på Melleruds polisstation, sedan dess har tre gått i pension. Någon påfyllnad av nya utredande poliser har det inte blivit.

Många rum på stationen ekar tomma, men de har i alla fall gott om plats i det Elvis Presley och Marilyn Monroebildtäta personalköket, som de uttrycker det.  

– För tio år sen var vi dubbelt så många poliser i hela Dalsland, säger Monica Lindberg.  När vi inte får några som ersätter är det svårt att få gjort något.

En av kommunerna som tog emot flest

Mellerud är en av alla dessa gamla bruksorter, där pappersbruket har lagts ner. Utflyttandet har varit stort.

När flyktingströmmen drabbade Sverige var den lilla kommunen, med knappt tio tusen invånare, en av de kommuner som tog emot flest asylansökningar per capita i Sverige.

Kommunen och enskilda flyktingförläggningsägare tjänade bra med pengar. För polisen innebar det en annan typ av brott, enligt Monica Lindberg 

– Vi fick fler relationsbrott på bordet och med det fler anmälningar, som när kontaktförbud bryts – då kommer det ytterligare en ny anmälan på det. Vi har stora problem med tolkar, det är en stor belastning eftersom det krävs tolkar i nästan var annat fall.  Och när det har varit stökigt på en skola, så har vi ingen patrull att skicka dit. 

Händer det ofta?

– Några gånger om året har det allt varit. Nu ringer dom knappt längre om det har hänt nåt. Någon spaning finns knappt heller här längre. Det är grönt ljus för alla att köra på med droger.

”Folk struntar i att anmäla”

Enligt statistik från BRÅ har antalet anmälda brott ökat i Mellerud de senaste fyra åren. Monica Lindberg menar att verkligheten är värre: 

– Det beror på att folk struntar i att anmäla, de vet ju ändå att vi inte har någon polis att skicka, säger Monica Lindberg och tar ett exempel från Konsum i Ed som har slutat anmäla snatterier. 

– Att man över huvud taget anmäler här i Mellerud beror ju på att vi är här hela veckan, att vi är tillgängliga. I Ed kommer det en mobil poliskontorenhet tre timmar varje onsdag.

Annan typ av brottslighet idag

Polischeferna över Dalsland sitter i Vänersborg och Trollhättan och heter Lars Eckerdal och Rickard Fremark. De har en lite annan syn på situationen eftersom polisens senaste omorganisation har medfört att den polisiära inriktningen har ändrats.  

– På tio år har ett antal brottstyper försvunnit från Mellerud och då är det ganska naturligt att också resurser försvinner från Mellerud, säger Lars Eckerdal som säger att sammantaget med Åmålspolisen är antalet utredare ändå är nio personer – plus en chef. 

Han fortsätter: 

– Vi tycker inte att det är så himla viktigt var resursen sitter, så när någon går i pension behöver inte det betyda att den totala resursen blir mindre. Samhället ser inte heller ut som för tio år sen, det är andra typer av brott med internationell brottslighet och bedrägerier på nätet, vårt uppdrag är väldigt stort nu för tiden. 

– Ja, det är ansträngt, men det är det över hela linjen och inte bara i Mellerud, säger Rickard Fremark. Vi välkomnar verkligen mer resurser.

Frånvaron riskerar skapa medborgargarden

När polisen inte rycker ut, eller om det ens finns radiobil i närheten att tillgå, så har istället grupper på sociala forum tagit saken i egna händer.

“Samverkande Grannar i Melleruds Kommun” är en mycket aktiv Facebook-grupp – som bland annat varnar när utlandsregistrerade bilar och okända människor dyker upp på orten. 

Gruppen är skapad av en kommunfullmäktigefolkvald, men avhoppad, Sverigedemokrat. En annan av medlemmarna i gruppen är Sverigedemokraten och kommunfullmäktigeledamoten Ulf Rexefjord, som enligt honom själv mest “är inne i forumet och läser, men inte bidrar så mycket”. 

– Vi har en katastrofal situation här. Jag vet gånger då vi halvt om halvt tagit brottslingar och då har det tagit fem timmar för polisen att komma. Otryggheten är stor och då har det skapats Facebookgrupper där man utbryter information, det kommer av stor frustration, säger Ulf Rexefjord. 

Enligt Ulf Rexefjord finns det också en risk för att den polisiära frånvaron istället riskerar skapa medborgargarden: 

– Där är vi inte än men det är naturligtvis faran – att förr eller senare så händer det nånting. Det måste man säga, att det kan landa där.

Fakta

I Mellerud bor omkring 10 000 personer. På Melleruds polisstation finns tre uniformerade poliser, tre poliser som jobbar med utredningar och en polisbil.

I hela Dalsland, med strax över 50 0000 invånare, finns omkring 20 stycken uniformerade poliser.

Det finns tjänster som skulle behöva fyllas i länet, men inga utbildade poliser att anställa.

KÄLLA: Polisen Mellerud

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer