Foto: Thomas Johansson / TT
Debattinlägg

”Den gröna gruppen borde vara självklar för Fi”

Publicerad

EU-VALET · ”Trots att den gröna gruppen är ett tydligt feministiskt alternativ funderar Fi främst på att välja GUE/NGL, där också Vänsterpartiet ingår. Det är en grupp där kommunistiska partier från Grekland och Tjeckien ingår”, skriver Magda Rasmusson, språkrör Grön ungdom.

Om debattören

Magda Rasmusson
Språkrör Grön ungdom

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Om några timmar vet vi vilka politiska krafter som kommer att forma Europa de närmaste fem åren. För att lyckas ta tag i stora utmaningar som klimatet och de mänskliga rättigheterna behöver goda krafter samarbeta.

Mycket talar för att de högerextrema krafterna kommer att göra ett framgångsrikt val – något som skulle ytterligare splittra ett redan delat Europa och göra det ännu svårare att ta tag i stora utmaningar som klimatet och de mänskliga rättigheterna.

Därför går vi gröna till val på att vara deras främsta motpol. Det gör även Feministiskt initiativ. Deras möjligheter att på riktigt kunna vara det avgörs dock av vilken grupp de väljer att sätta sig i. Här är fem anledningar till att deras frågor skulle få bäst utrymme i den gröna gruppen:

1. Klimatfrågan. Det här är globalt sett förmodligen den största jämställdhetsfrågan. I ett varmare klimat förstärks helt enkelt orättvisor. Medan män står för de största utsläppen, med både större konsumtion, mer köttätande och mer bilåkande, så är det framför allt kvinnor som drabbas.

När fler blir sjuka till följd av fler bakterier i ett varmare klimat är de kvinnorna som kommer ta det stora ansvaret för vården. Samtidigt är det kvinnorna som tar den stora smällen när möjligheten att odla mat samt tillgången på vatten minskar, eftersom framför allt de ansvarar för de sakerna i fattiga länder.

För den gröna gruppen kommer klimatet alltid ha högsta prioritet – helt enkelt för att vi vet att det inte fungerar att kompromissa med vårt jordklot.

2. Minoriteters rättigheter och anti-rasism. Vi gröna har länge varit den tydligaste motpolen till rasistiska krafter – både på nationella plan runtom i Europa och i Europaparlamentet.

För oss är det självklart att stå upp för minoriteters rättigheter och för allas rätt att existera. Vi vill på Europanivå stärka möjligheterna att sanktionera medlemsländer som bryter mot de mänskliga rättigheterna, som till exempel Ungern där romer och judar kränks grovt.

3. Fri migration. Som en global rörelse med solidaritet med världens alla människor är fri migration, även för människor utanför Europa, ett självklart mål för oss.

Medan högern och vänstern bråkar om fria rörligheten inom EU så är vi väldigt tydliga – fri migration, oavsett om den sker på grund av krig och förföljelse, arbete, studier eller på grund av kärleken så är det upp till människan att bestämma var hen vill bo.

I EU vill vi framför allt skapa lagliga vägar för att söka asyl i EU – det är något hela den gröna gruppen går till val på som en våra mest prioriterade frågor.

4. Feminism. Vi är den enda gruppen som har en ung kvinna, som dessutom har muslimsk bakgrund, som toppkandidat för att bli kommissionens ordförande, Ska Keller.

Samtliga andra skickar äldre, vita män. Vi är också de enda som har 50 procent kvinnor på våra listor runtom i Europa. Det är en symbol för hur vi både jobbar med jämställdhet internt men framför allt står vi upp för feminismen i Europa.

Vi röstar självklart för rätten till abort och sexualundervisning samt vill kvotera topposterna inom EU. Vi vill dessutom jämställdhetsintegrera EU:s budget.

5. HBTQ-rättigheter. Nyligen kom en granskning av hur de olika grupperna röstat i HBTQ-frågor. Den gröna gruppen var den enda där 100 procent av parlamentarikerna röstade för förslag som syftade till att stärka rättigheterna.

När RFSL granskade de svenska partiernas politik på området fick både Miljöpartiet och Fi (och även Folkpartiet) bäst i test – vilket visar på goda möjligheter att samarbeta i den mest HBTQ-vänliga gruppen i EU. 

Trots att den gröna gruppen är ett tydligt feministiskt alternativ funderar Fi främst på att välja GUE/NGL, där också Vänsterpartiet ingår. Det är en grupp med en tydlig vänsterprägel där kommunistiska partier från Grekland och Tjeckien ingår.

Även homofobi existerar i gruppen i form av den lettiska ledamoten Alfred Rubiks som säger att en Pride-parad aldrig skulle vara aktuell om han vore borgmästare i Riga.

Att Vänsterpartiet väljer att sitta i gruppen kanske är förståeligt då de vill sitta i en grupp med en tydlig vänsterprägel. Däremot har deras danska systerparti faktiskt gått över till den gröna gruppen på grund av de ofräscha åsikterna som finns representerade i vänstergruppen.

Men att Fi, som menar att de står över höger-vänsterskalan, skulle välja en grupp där det finns tydligt homofobiska krafter är konstigt. I den gröna gruppen är HBTQ-aktivism, feminism och human flyktingpolitik självklarheter och därför borde den vara det givna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

EU-valet 2014

Mer i ämnet