• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Ängra och Ljusdals kommun. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma. Läs mer

”Den ryska propagandan anfaller”

PROPAGANDA · Det är den seriösa journalistikens uppgift att avslöja de propagandistiska lögner som pumpas ut av Kreml-trogna medier, oberoende av vilken sida i konflikten som gagnas av sanningen. Därför är det beklagligt att dessa svepande påståenden ofta får spridning även i Sverige.

Sedan februarirevolutionen i Ukraina anfaller den ryska statens desinformationstrupper på alla fronter. Propagandamakarna använder sig av en sällan skådad arsenal av halvsanningar och osanningar som tillämpas enligt en väl beprövad metod: Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den sann.

Ryska statsstyrda massmedier rapporterar om hundratusentals ukrainska flyktingar som flytt det tilltagande kaoset i Ukraina och tagit sig till Ryssland. Det är lögn. Det finns inga som helst tecken på någon betydande flyktingström från Ukraina i någon riktning, och bilkön som i rysk tv sades visa flyende ukrainare vid gränsen mot Ryssland var vanlig helgtrafik vid Ukrainas gräns mot Polen.

För att bevisa att kaos råder i Ukraina har ryska massmedier de senaste dagarna bland annat berättat om beväpnade män som stigit på ett tåg som var på väg från Moskva genom Ukraina till Moldaviens huvudstad Chisinau. Gerillasoldaterna uppgavs ha kontrollerat passagerarnas dokument. Alla med ryska pass tvingades lämna ifrån sig sina pengar och värdeföremål, hette det. Ukraina är på väg mot total anarki, kommenterade det ryska utrikesministeriet.

Men det finns inga belägg för att något som liknar den påstådda incidenten överhuvudtaget skulle ha ägt rum. Det stämmer att en rysk kvinna som åkte med det aktuella tåget den 21 mars blev bestulen på sin handväska som innehöll motsvarande 2 700 kronor. De uniformerade män som steg på tåget i Vinnytsia i västra Ukraina var vanliga ukrainska poliser. Två av poliserna åkte med till nästa station och förhörde passagerare under resan, men brottet kunde inte lösas, meddelar ukrainska myndigheter.

Exemplen tar aldrig slut. Häromdagen påstods det i rysk tv att en rasande folkmassa i västukrainska Lviv skulle ha bränt två kravallpoliser levande eftersom dessa vägrade att ställa sig på knä och erkänna den nya regeringen. Det är lögn.

Det påstås att det ryska språket förbjudits i Ukraina. Det är också lögn. Det finns heller inga tecken på den om fattande förföljelse av rysktalande som ryska massmedier talar om.

Den förvrängda propagandan i stats-tv är ett av Rysslands viktigaste vapen i den pågående kampen om Ukraina. Därför stängdes ukrainsk tv av på Krim direkt efter den ryskledda militärkuppen på halvön. Ryska statliga kanaler tog de ukrainska programmens plats.

För att stoppa flödet av propaganda har de ukrainska myndigheterna nu vänt sig till en domstol i Kiev och fått igenom ett tillfälligt förbud på fyra statliga ryska kanaler i ukrainska kabelnät. Enligt myndigheterna sprider kanalerna hatpropaganda och uppmaningar till våld och separatism.

Ryska utrikesministeriet klandrar beslutet som ett allvarligt hot mot yttrandefriheten – men ser inga problem med att ukrainska kanaler stoppats på Krim efter det ryska övertagandet.
Det är inte svårt att förstå de ukrainska myndigheternas beslut, men i det långa loppet kan statliga förbud aldrig vara rätt sätt att bekämpa propaganda. Lögnen kan bara bekämpas med sanningen, och den har staten inte monopol på.

Men sanningen segrar inte av sig själv. Det är den seriösa, kritiska journalistikens uppgift att avslöja de propagandistiska lögnerna och ta reda på vad som verkligen händer, oberoende av vilken sida i konflikten som gagnas av sanningen.

Därför är det beklagligt att svepande, propagandistiska påståenden ofta får spridning även i Sverige. Det är inte bara ryska, Kreml-trogna massmedier som skulle må bra av färre svepande påståenden, mer kunskap och mer faktagranskning.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet