• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Foto: Jessica Gow/Hossein Salmanzadeh/TT
Debattinlägg

”Bekräftar att regeringens politik är totalt ineffektiv”

Uppdaterad
Publicerad

”Hela det livsuppehållande system som vår mat, vårt klimat och vårt rena vatten är beroende av hotas av kollaps. I kölvattnet når Sverige inte ens två av de sexton miljömål som riksdagen beslutade om för 20 år sedan”, skriver debattören.

Om debattören

Carl Schlyter (PV)
talesperson Partiet Vändpunkt

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag publicerade Naturvårdsverket siffror som visar att de svenska klimatutsläppen har ökat. Det är ett totalt misslyckande för de partier som pratat mest om klimatet och suttit i eller samarbetat med regeringen i snart fem år.

Den nya regeringsbildningen verkar fortsätta i samma hjulspår, rakt ned i diket.

Det går inte att fortsätta så här. Nu är det hög tid att ge sig i kast med problemets kärna – det ekonomiska systemet. 

Det sägs att Sverige är världsledande på klimatområdet. Men mycket är mål som inte nås och lagar utan styrka.

SJ plundras på miljardbelopp, kolgruvor säljs till oseriösa bolag och klimatlagen saknar tänder. Den stoppar inte ens utbyggnad av fossilt raffinaderi, ny fossilgasterminal i Göteborg, utbyggt Arlanda eller statsstöd till flygplats i Sälen.

Många gånger har vi fått läsa om laddstolpar, klimatlagar och andra satsningar. Inget ont i det, men det ger inte resultat.

Dagens siffror från Naturvårdsverket bekräftar bilden av att den svenska klimatpolitiken är totalt ineffektiv. Samtidigt som klimatpolitikens tillkortakommanden nu är tydlig publicerades nyligen en FN-rapport som visar att en miljon arter är utrotningshotade.

Hela det livsuppehållande system som vår mat, vårt klimat och vårt rena vatten är beroende av hotas av kollaps. I kölvattnet når Sverige inte ens två av de sexton miljömål som riksdagen beslutade om för 20 år sedan.

Den rödgröna regeringen och dess nuvarande stödpartier har bara ett svar – mer ekonomiska styrmedel. Höjd bensinskatt, höjd flygskatt, och så vidare.

Men att bara vrida upp reglagen uppnår bara en enda sak – social utslagning. Särskilt tydligt blir detta på landsbygden, där många människor inte har någon praktisk möjlighet att välja bort fossila bränslen.

Det går inte att fortsätta så här.

Klimatutsläppen kommer inte att minska om vi inte förändrar det samhällsekonomiska system som är den gemensamma faktorn bakom utsläppsökningarna, artdöden och de skenande klyftorna.

Därför föreslår Partiet Vändpunkt ett omfattande reformpaket för både Sverige och EU där dagens ekonomiska tillväxtmål nedprioriteras till förmån för kampen mot klimatförändringarna, artutrotningen och de socioekonomiska klyftorna.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill säkert väl, men när de nu försöker utmåla sig som klimatkämpar i EU-valrörelsen är det värt att komma ihåg att den politik som de drivit inte har minskat utsläppen i närheten av vad deras egen klimatplan kräver.

År 2018 ökade till och med utsläppen.

Precis som andra partier vill även vi i Partiet Vändpunkt ha miljöstyrande skatter, investeringsfonder för klimatet, slopade fossilsubventioner och så vidare, men det kommer aldrig att räcka.

Det behövs systemförändring. Utan denna grundläggande insikt kommer Sveriges och EU:s klimatpolitik att fortsätta misslyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.