Nätaktivisterna i Sverige har inga resurser och är därför hänvisade till andra metoder, menar Per Johansson på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS). Foto: Helena Landstedt/Claudio Bresciani/TT

”Deras kommentarer går bara ut på att vi är idioter”

En av de anticannabis-aktörer som punktmarkeras av nätaktivister är lobbyorganisationen Riksförbundet narkotikafritt samhälle (RNS). Per Johansson som är förbundssekreterare för RNS ser en brutalisering av samtalet och menar att försöken att skjuta ner sina motståndare är fullständigt fruktlösa.

Per Johansson uppfattning är att nätaktivisternas metoder inte har någon effekt på aktörer som RNS, åtminstone inte när det kommer till de redan engagerade.

– Däremot tror jag att det får sidoeffekten att andra inte vill ge sig in; andra vettiga människor som kanske inte är superengagerade men som ändå tycker att de vill säga något. Jag tror att de drar sig undan.

Enligt Per Johansson är det i stort sett bara nätaktivister som lobbar för en legalisering av cannabis som kommenterar delningar och poster på RNS:s Facebook-sida.

– De vettiga människorna håller sig borta – och det kan jag förstå. Varför ska man ge sig in i en gyttjebrottning? Det skulle jag aldrig göra om jag var i samma sits. För det är ingen debatt, det är gyttjebrottning.

– Deras kommentarer går bara ut på att vi är idioter; det är bara hån. Det är nästan aldrig i sak, utan hela tiden på personnivå och på ett hånfullt sätt, säger Per Johansson.

”Cannabis-trollen gräver sin egen grav”

Hans uppfattning är att nätaktivisterna inte vinner någon mark genom att punktmarkera motståndare på det sättet som man gör.

– Det är självmord, egentligen. Cannabis-trollen gräver sin egen grav genom att arbeta på det här viset. Det är inte så här legaliseringsprocesser runt om i världen har förts framåt.

– Och om man gör den internationella jämförelsen, för det är i mångt om mycket en importerad företeelse det här, så har till exempel legaliseringsrörelsen i USA vunnit otroligt mycket mark, men det genom tv-reklam, sansade debattartiklar i media och så vidare.

– Men där har det funnits resurser. Legaliseringsförespråkarna i till exempel USA har pengar till att anställa jurister och pr-byråer, reklambyråer och sånt där. De har, kanske inte miljarder men åtminstone miljoner att röra sig med. Cannabis-trollen i Sverige har inga resurser och då är de hänvisade till de här metoderna.

”Försvårar möjligheten till vettigt samtal”

– Har man gått in i frågan som jag har gjort, jag har ägnat större delen av mitt vuxna liv åt det här, då får man tåla ett och annat, så är det. Det är inte så vackert ens i den seriösa politiken alla gånger, men det här som de håller på med går ut på att skjuta ner människor som kliver fram. Det brutaliserar samtalet och försvårar avsevärt möjligheten till ett vettigt samtal om narkotikapolitik.

För även om RNS-medlemmar tycker att de har rätt i sak så behöver alla bli utmanade – hela tiden, menar Per Johansson.

– Det är jätteviktigt, för det finns ingen Den enda vägen. De som är någorlunda seriösa och försöker hålla sig till sak, de ska man ändå vara tacksamma för eftersom de bryr sig om frågan. Det gör att vi måste skärpa våra argument och förhoppningsvis kan de också skärpa sina, säger RNS:s förbundssekreterare Per Johansson.

Riksförbundet narkotikafritt samhälle (RNS)

Riksförbundet narkotikafritt samhälle (RNS) är en ideell organisation som arbetar med opinionsbildning och politisk påverkan för en restriktiv narkotikapolitik. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer