Foto: Martin MeissnerVisa alla (4)
Visa alla (4)Debattinlägg

”Dessa typer är INTE clowner”

Publicerad
Clown-terrorn ·

”Personerna bakom masken kan INGENTING om clownyrket och ska absolut inte förknippas med alla seriösa och hårt arbetande clowner”, skriver clowner på Glädjeverkstan.

Vi sjukhusclowner tar starkt avstånd från dessa personer som går runt och injagar skräck i barn och vuxna iklädda förvrängda clownmasker. Vi finner inga ord för den avsky vi känner inför handlingar vars enda syfte är att bete sig hotfullt mot oskyldiga människor.

De har kidnappat och förvrängt en komisk kärleksfull figur till en avskyvärd skräckmask. Clownen har en historia som barnens vän som ska sprida glädje. Det är extra cyniskt och illasinnat att på detta sätt förknippa clownmasker med onda handlingar.

På sjukhus möter man mycket oro och rädsla. Våra professionella clowner arbetar lyhört i improviserade möten där barnet och familjen får styra det som händer.

  • Det kan bli en väldigt glad och uppsluppen stund men också ett möte där barnet får känna sig stärkt och bekräftad i en stund då det är som svagast och mest utsatt.

”Glädjeverkstan – clownmedicin” bedriver sedan 1998 sjukhusclownverksamhet på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Vi följer med sjukvårdspersonalen på SABH som vårdar svårt sjuka och isolerade barn i hemmet. Vi möter familjer på Lilla Erstagården Barnhospice i livets slutskede, vi bjuds in att delta i minnesstunder i anslutningen till begravningen för att clownernas besök betytt så mycket för hela familjen.

På Glädjeverkstan arbetar 12 professionella artister för att sex dagar i veckan locka fram och vårda den friska kärnan hos sjuka barn och familjer i kris. Vi värnar de sjuka och deras familjer och i en tid i livet då de är som skörast.

Våra artister har en lätt clownsminkning och färgglada clownkostymer som förstärker clownens personlighet för att bjuda in dem vi möter till en positiv upplevelse.

Clown är ett artistiskt yrke som kräver att du behärskar många discipliner: komik, improvisation, jonglering, akrobatik, slapstick, sång mm. Utöver det är sjukhusclowner utbildade i hygien, sjukhusrutiner, bemötande och krishantering.

Clownen står för det omedelbara, det hjärtliga och bjuder på sina tillkortakommanden. Det unika med just sjukhusclownen är vår lyhördhet, empati och förmåga att spegla barnets känslor och behov i dess utsatta situation.

Vi är stolta över vårt yrke och gläds varje dag åt att kunna hjälpa svårt sjuka barn, deras syskon och familjer genom långa och svåra upplevelser på sjukhuset. 

De läskiga ”clowntyper” vi har sett på bilder och i privata mobilfilmer i media den senaste tiden är skrämmande för vem som helst. 

De kallas för clowner med det är de inte.

Personerna bakom masken kan INGENTING om clownyrket och ska absolut inte förknippas med alla seriösa och hårt arbetande clowner som är verksamma på barnsjukhus, på scener, på flyktingförläggningar och som gör allt för att sprida värme och humor där det behövs som mest.                                                                                                  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Clownskräcken

Mer i ämnet