Foto: TT/AP
Debattinlägg

”Det är dags att göra pressfrihet till ett av EU:s kärnvärden”

”Bakom de allt mer öppna och aggressiva hoten mot journalister i Europa ekar en obeveklig anti-medieretorik från vissa politiska ledare.
Det handlar om sittande regeringschefer eller toppolitiker med anspråk på den högsta makten”, skriver Reportrar utan gränser.

Om debattörerna

Christophe Deloire
generalsekreterare, Reportrar utan gränser
Erik Halkjaer
ordförande, Reportrar utan gränser Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det är hög tid att EU tar hotet mot pressfriheten i Europa på allvar.

Allt fler europeiska journalister upplever hat och hot, och grävande journalister mördas. Därför har Reportrar utan gränser lagt fram tio förslag för att göra pressfrihet till en central fråga för det tillträdande EU-parlamentet.

Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex visar att många européer lever i länder med en god eller tillfredställande situation för pressfrihet, men hoten mot journalister blir allt fler även här.

De senaste årens attacker mot journalister har gjort det tydligt att vi i Europa inte är immuna mot till exempel mord på journalister.

Avrättningarna av Daphne Caruana Galizia, i Malta och Ján Kuciak, i Slovakien, som både var stora korruptionsskandaler på spåren, tillhör några av de absolut värsta övergrepp på pressfriheten och journalister världen har skådat de senaste åren.

Bakom de allt mer öppna och aggressiva hoten mot journalister i Europa ekar en obeveklig anti-medieretorik från vissa politiska ledare.

Det handlar om sittande regeringschefer eller toppolitiker med anspråk på den högsta makten.

Vi har på sistone sett hur medias bevakning av proteströrelsen gula västarna i Frankrike har orsakat offentligt hat mot journalister.

I Ungern sår premiärminister Viktor Orbán misstro när han med ord som ”fake news” anser att han inte behöver svara på frågor från journalister, som inte stödjer hans eget politiska parti.

Det här kan vi inte finna oss i. Därför har Reportrar utan gränser lagt fram tio förslag för hur EU kan bli bättre på att försvara pressfrihet.

Vi vill att den EU-kommission som tillträder efter valet till EU-parlamentet utser en särskild kommissionär med ansvar för pressfrihetsfrågor och skydd av journalister.

Alla vi som lever inom EU behöver en högnivårepresentant som vi kan vända oss till när en av våra viktigaste och mest grundläggande friheter begränsas.

Vi föreslår också en konkurrenslagstiftning som kan sätta stopp för de intressekonflikter som kan uppstå när mediehus slås samman eller privata företagare köper upp medier.

Enskilda företagsledare ska inte via sitt medieägande kunna driva en egen agenda eller backa upp vänner i regeringen.

EU måste skapa nya garantier för demokrati även på internet och digitala plattformar. I november 2018 skrev en rad regerings- och statschefer i Europa under det Internationella initiativet för information och demokrati, som bygger på Reportar utan gränsers Kommission för information och demokrati.

EU har möjlighet att använda sig av sin ekonomiska och politiska makt för att införa sanktioner mot de personer som utgör ett hot mot pressfrihet, något som EU-parlamentet självt har förslagit.

Vi uppmanar alla kandidater i valet till EU-parlamentet att försäkra sig om att EU-kommissionen åtar sig ett starkare mandat till försvar för pressfrihet. Det nyvalda EU-parlamentet måste också modernisera unionens lagar så att de anpassas till en verklighet vi lever i.

Pressfrihet är en självklar del av det demokratiska värderingar som en gång förde EU:s medlemsländer samman. Genom att försvara pressfriheten försvarar Europa sin egen politiska modell, från hot både inom och regionens gränser, och utifrån.

Det är dags att göra pressfrihet till ett av EU:s kärnvärden och en del av själva hjärtat i EU:s avtal och institutioner.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.