Foto: Audun Braastad/NTB scanpix/Christine Olsson/TT
Debattinlägg

”Det är nästan som ett sorts förtryck av arbetarklassen”

Uppdaterad
Publicerad

”Sverige måste sluta behandla vuxna människor som barn. Det är klart att man ska kunna köpa hem några öl på nationaldagen och andra helgdagar för att koppla av och njuta av ledigheten. All konsumtion av alkohol är inte problematisk”, skriver debattören.

Om debattören

Alexander Edbom (MED)
ledamot Medborgerlig Samling i Järfälla

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Då var det dags igen. En helgdag mitt i veckan, vilket betyder kommunistiskt långa köer på Systembolaget. Köer som dagen före ofta är så långa att en vakt får stå utanför för att se till att inte fler än vad som är tillåtet släpps in i lokalen samtidigt.

Just den här gången är det Sveriges nationaldag som hamnar på en torsdag. En månad tidigare var det Kristi himmelfärd (också en torsdag) och innan det Första maj på en onsdag.

Det är nästan som ett sorts förtryck av arbetarklassen.

Man har lärt sig av den amerikanska förbudstiden (1920-1933) att det inte går att förbjuda alkohol utan katastrofala konsekvenser, så man väljer istället att jävlas med vanliga alkoholkonsumenter så mycket som möjligt.

Anledningen till de antikapitalistiska stängningstider är, enligt Systembolagets hemsida, att de vill minska konsumtionen.

Medan jag kan förstå att man vill sälja med ansvar, informera kunderna om riskerna med alkohol och kolla legitimation, så är jag skeptisk till att man ska försöka minska all konsumtion – speciellt den mera måttliga.

Det är inte ett problem att jag tar några öl hemma när jag är ledig från jobbet och vill koppla av. Det är inte ett problem att skattebetalare vill ha det lite kul ibland och tänka på annat än sitt arbete utan att spendera onödigt stora summor av pengar på utebarer och nattklubbar.

Något står inte rätt till när de som inte dricker måttligt, alkoholister som kanske är arbetslösa och kan handla på vardagar klockan tio på morgonen när resten av oss har ett jobb att sköta.

Men när trötta skattebetalare vill fira Sveriges nationaldag, då måste de gå direkt till Systembolaget efter jobbet för att hinna innan stängningstid och väl där genomlida långa köer istället för att kanske först koppla av, duscha och byta om.

Sluta behandla vuxna människor som barn, det är okej att stänga tidigare, men ha öppet på helgerna som alla andra butiker och sluta för guds skull sönderreglera hur etiketterna bör vara så det blir väldigt godtyckligt vilka som godkänns eller ej.

Mera sunt förnuft helt enkelt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.