Foto: Hasse Holmberg / TT
Debattinlägg

”Det är sockret som skadar barnen”

Livsmedel ·

”De extremt söta produkter som industrin marknadsför med glada gubbar borde totalförbjudas; mat som vi aldrig ens skulle låta våra husdjur äta ska inte säljas som mat till våra barn”, skriver Ann Fernholm.

År 2014 är året när läkare kommer att börja fetmaoperera barn i Sverige. Inte ens 18 år fyllda ska deras magsäck kopplas bort. Operationen är oåterkallelig.

Aldrig tidigare har någon generation barn vägt så mycket som dagens. Det som en gång kallades åldersdiabetes drabbar nu redan i 20-årsåldern.

Det är alla vuxnas ansvar att det ser ut så här. Vi ger våra barn för dålig mat. Samtidigt siktar den myndighet som ska verkar för en hälsosam kost mot helt fel mål.

Vissa förskolor och skolor håller kalas var och varannan vecka. Ibland serveras obegränsat med sötsaker. Men Livsmedelsverket fokuserar på något annat: att få bort mjölkfettet. Hellre en sötad lågfettyoghurt där 30 procent av kalorier kommer från socker, än en fet variant.

I snart 45 år har svenska myndigheter haft denna rigida inställning till fett. Under den tiden har fetman bara blivit värre. År 2014 visar forskning att fett inte skadar en kropp, inte ens det mättade.

Tre olika forskningsgenomgångar visar samma sak: det saknas koppling mellan mättat fett och hjärt-kärlsjukdom. En rad andra studier kopplar feta mjölkprodukter till en lägre vikt. Men vårt Livsmedelsverk håller fast: mjölkfett är livsfarligt.

Det är dags att Livsmedelsverket tar till sig den bild som nu får en allt starkare fäste i forskarvärlden: det är sockret som skadar barnen.

Det finns flera troliga mekanismer. En är att kroppen saknar mättnadshormon för fruktos, en av de sockerarter som bygger vitt socker. Kalorierna kan därmed smita in i kroppen utan att registreras.

En annan trolig orsak är att en överkonsumtion av fruktos ger en fettbildning i levern, som i längden kan leda till en ämnesomsättningsstörning som ger övervikt.

Livsmedelsverkets extrema hållning kring mättat fett leder bara till att barn får i sig mer socker. Skolmellisets sockriga lågfettyoghurt med snabbsmälta flingor på går rakt ut i blodet och försvinner.

Hungriga barn som ska till träningen får i stället kakor, bullar, en müslibar eller risifrutti för att överleva till middagen. Mindre fett i maten leder till en högre konsumtion av socker.

Dessvärre har Livsmedelsverket totalt köpt industrins välnötta argument i debatten: att barn inte skulle äta mer socker i dag än innan fetmaepidemin drabbade.

De använder sig av en ofullkomlig statistik från Jordbruksverket där myndigheten har haft dålig koll på alla nya sötningsmedel, exempelvis glukos-fruktossirap, invertsocker och koncentrerade juicer. Hälls det senare i produkten går den att märka med ”inget tillsatt socker” oavsett hur söt den är.

Det är dags att Livsmedelsverket låter barn äta sig mätta på fett och istället ägnar sin kraft åt att sockersanera barns liv. Myndighetens egen statistik visar att barn äter för mycket socker.

Skola och förskola borde vara sockerfria zoner. De extremt söta produkter som industrin marknadsför med glada gubbar mot barn borde totalförbjudas; mat som vi aldrig ens skulle låta våra husdjur äta ska inte säljas som mat till våra barn.

Men som sagt – alla vuxna har ansvar för alla barn. Ingen femtonåring borde behöva lägga sig på operationsbordet för att vakna upp med en matstrupe direkt kopplad till tunntarmen. Det är dags att vända utvecklingen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.