Debattinlägg

Det fanns goda skäl för Säpo att övervaka Jens Holm

Publicerad
SÄPOSPIONEN ·

Torbjörn Jerlerups slutreplik om Säpos övervakning av Vänsterpartiet:

Säpos övervakning av Jens Holm (V) var berättigad – att Holm lämnade sitt arbete med nyhetsbyrån Anncol gör ingen skillnad. Visst har Colombias ledning varit långt ifrån bra, men det förändrar man inte genom att utmåla den terrorstämplade rörelsen Farc som änglar, skriver Torbjörn Jerlerup i en slutreplik.

I onsdags ställde jag här på SVT Debatt frågan om det fanns det skäl för SÄPO att spionera på den vänsterpartistiska politikern Jens Holm på 90-talet och början av 2000-talet eller inte. Jag sa ja, att det fanns det – eftersom Holm grundade Anncol, en nyhetsbyrå som öppet tog terrorgruppen Farcs parti.

I Jens Holms svar på torsdagen läser vi att han lämnade projektet runt år 2000 – men också att han grundade det. Holm erkänner med andra ord återigen sitt samarbete med Anncol. Det var det som var min poäng.

Anncol har en roll som Farc-gerillans propagandaorgan. Det är en roll Anncol fick under Jens Holms tid. Holm har inte svarat på hur han kunde grunda en nyhetsbyrå som okritiskt betraktade Farcs arbete som solidariskt och progressivt motstånd mot imperialismen.

Jag säger inte att Colombias ledning varit bra. Tvärtom. Colombia har plågats av en vanvettig regim och av paramiltärer under lång tid. Men man bemöter inte detta vansinne genom att okritiskt utmåla Farc som någon sorts änglar – och detta är exakt vad Anncol gjorde under Holms tid.

Vill man bygga ett nytt Colombia är det varken de paramilitära grupperna eller de barbariska terroristerna i Farc man ska bygga det på.

Det är glädjande att Farc idag säger sig ha stoppat sina kidnappningar och sin terrorverksamhet. Det är en grundförutsättning för att ens samtala med dem. Men faktum kvarstår: Det var först 2012 de sa sig ha slutat med det, alltså långt efter att Holm var aktiv i Anncol.

Istället för att svara på hur det kunde komma sig att han grundade en öppet Farc-positiv nyhetsbyrå väljer Holm att slå under bältet. Eller han försöker i alla fall.

Nej, Jens Holm, jag är inte aktiv i sekten EAP längre, vilket du vet. Det är ingen hemlighet att jag ägnat de senaste åren åt att i stället arbeta mot dem internationellt. Jag har insett mina misstag under tiden i den extremistiska miljön och försöker agera annorlunda.

Jag betraktar inte världen som svart och vit längre.

EAP såg Colombias regering som en mönsterregering. Jens Holm såg Farc som något helt klart positivt. Det är samma svart-vita synsätt. Men däremot är det rätt att jag la märke till honom redan då. Farc är en grym terrorrörelse som kidnappar, torterar och dödar oskyldiga. Anncol har varit viktigt för Farc. Det har i praktiken varit gerillans språkrör utåt.

Grundfrågan var om det fanns skäl för SÄPO att följa det Jens Holm gjorde. Svaret är fortfarande ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.