Debattinlägg

”Det finns lösningar på barnmorskekrisen”

Uppdaterad
Publicerad

”Den allvarligaste orsaken till att vi förlorar barnmorskekompetens är att många beskriver att de inte kan arbeta professionellt på grund av för få kollegor och att barnmorskan ansvarar för många kvinnor samtidigt”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Mia Ahlberg
Ordförande, Svenska Barnmorskeförbundet
Eva Nordlund
Vice ordförande, Svenska Barnmorskeförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Så blev det sommar även det här året, och precis som tidigare år börjar sommaren med en underbemanning av barnmorskor på många arbetsplatser i Sverige.

Vi hör om hur arbetsgivare på olika sätt försöker lösa bristen med samma kortsiktiga lösningar som använts ett flertal år tillbaka.

Ersättningar för att skjuta på semestern, höga arvoden för extrapass och bemanningsföretag.

Lösningar som är dyra för arbetsgivaren och tröttar en redan sliten yrkeskår.

Barnmorskor behöver också ha sina lagstadgade fyra veckors semester. Resten av året fortsätter barnmorskebristen att fördjupas i stora delar av landet och inga hittills vidtagna åtgärder verkar kunna stoppa det som pågår.

Det finns flera orsaker till att barnmorskor lämnar yrket.

4,5 års studier på universitet måste återspeglas i lönekuvertet och det måste ge mer pengar att arbeta obekväma arbetstider. För att ge ett exempel så får en barnmorska som jobbar en vardagskväll ungefär 22 kronor mer i timmen mellan 19 till 22.

Den allvarligaste orsaken till att vi förlorar barnmorskekompetens är att många beskriver att de inte kan arbeta professionellt på grund av för få kollegor och att barnmorskan ansvarar för många kvinnor samtidigt.

Vi ser också en trend sedan några år att barnmorskor säger upp sig och börjar jobba som uthyrningsbarnmorska till högre lön och med större möjlighet att bestämma över sina arbetstider.

En mycket kostsam lösning för de arbetsgivare som använder uthyrningspersonal.

Pengar som enligt oss borde satsas på att fastanställa fler barnmorskor för att lyckas med allt som ingår i det dagliga arbetet.

Säker och god vård för kvinnan och hennes familj, lugn och trygg arbetsmiljö, vidareutbildning, mentorskap, systematisk utvärdering, patientsäkerhetsarbete och att arbeta i en stabil arbetsgrupp.

Svenska Barnmorskeförbundet anser att det är oacceptabelt att barnmorskor inte får lön och arbetsvillkor som gör det möjligt att stanna kvar i yrket med bibehållen hälsa och en livslön som ger en pension att leva på.

Det ska vara möjligt och attraktivt att arbeta heltid.

Det som behövs är lön efter kompetens och med en tydlig löneutveckling över tid.

Nya innovativa arbetstidsmodeller som avspeglar den vård barnmorskan ger och som ger barnmorskor större möjlighet att styra sin tid.

Att arbeta på obekväma tider ska löna sig och vi måste bli fler som hjälps åt med detta.

Vi har givit tydliga förslag på kvalitetsmått som kan utvärderas, ger bättre arbetsmiljö och bättre vård för kvinnor. Med sommarens tomma schema luckor tål det att upprepas:

En födande – en barnmorska

Max fyra familjer per barnmorska på BB

Max 80 inskriva gravida per barnmorska inom mödrahälsovården.

Vi anser att detta är basvård för kvinnor och fullständigt rimliga krav som gör att barnmorskor stannar i yrket.

Tillsammans med arbetsgivarna är Barnmorskeförbundet beredda att hitta nya vägar för att säkra barnmorskekompetens där den behövs och en hållbar lösning för barnmorskors yrkesliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.