Foto: Emil Langvad/TT
Debattinlägg

”Det finns viktigare frågor än tiggeriförbud”

Publicerad

”Centerpartiet ser inte att passiv insamling av pengar är ett så stort problem att det behöver regleras med ordningsföreskrifter av Katrineholms kommun. Vi tycker inte att polisen ska behöva ägna sig åt att hantera eventuella ansökningar”, skriver debattören.

Om debattören

Inger Fredriksson
Ledamot i kommunstyrelsen i Katrineholm (C)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Den 1 augusti införs förbud för insamling av pengar på allmän plats i Katrineholm.

Det är vad som brukar kallas ett tiggeriförbud.

Majoriteten i Katrineholm, Socialdemokraterna och Moderaterna, har aviserat att de kommer att gå ännu längre för att stoppa insamlandet av pengar.

Majoriteten vill lägga en avgift på den som vill samla in pengar inom hela kommunen, alltså även på privat mark och för alla såväl privata som organisationer.

Centerpartiet ser inte att passiv insamling av pengar är ett så stort problem att det behöver regleras med ordningsföreskrifter av Katrineholms kommun.

Vi tycker inte att polisen ska behöva ägna sig åt att hantera eventuella ansökningar.

Det är inget brott att vara fattig eller att be om ekonomisk hjälp.

Det är i stället orsakerna till fattigdomen som måste lösas. Och om det är så att någon tvingas att tigga, då handlar det om människohandel och är redan brottsligt idag.

Inom EU gäller den fria rörligheten, lika för alla.

EU behöver samarbeta bättre för att se till så att de fattigas situation förbättras. Om medlemsländer inte lever upp till sina åtaganden behöver EU kunna sätta press.

Centerpartiet bad redan 2015 EU-kommissionen att göra om reglerna för EU:s socialfond så att pengarna går direkt från EU till olika hjälporganisationer.

Bara för Rumäniens del handlar det om runt 25 miljarder kronor. Dessa pengar kan göra en mycket stor skillnad för de mest utsatta. Genom satsningar på skolundervisning, sjukvård, hjälp att starta företag och ordna arbeten skulle människorna få en enorm skjuts in i ett drägligt liv.

Det här är en mycket medmänskligare väg att gå än att flytta människor med förbud och avgifter.

Majoriteten i Katrineholm borde ägna sig åt att lösa frågor som verkligen är bekymmersamma, som att höja elevernas skolresultat. Det skulle gynna Katrineholm mer än att bli känt för att vara en av landets kommuner med ett skärpt tiggeriförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.