En global studie från 2017 visar att det är europeiska länder som toppar listan över länder där flest kvinnor dricker alkohol under graviditeten. Bilden är en genrebild. Foto: Christine Olsson/TT

Här dricker flest kvinnor alkohol under graviditeten

Uppdaterad
Publicerad

FAS eller fetalt alkoholsyndrom är en medicinsk diagnos på alkoholrelaterade fosterskador som ger livslånga och varierande funktionsnedsättningar hos barnet. I Sverige diagnostiseras årligen mellan 100 och 200 barn med FAS.

Fetalt alkoholsyndrom drabbar årligen upp till 200 barn i Sverige. FAS ger upphov till skador på hjärnan och det centrala nervsystemet.

Den finns också en mildare form av alkoholrelaterade fosterskador, som kallas FASD (fetala alkoholspektrumstörningar). FASD är både vanligare och svårare att upptäcka, eftersom den har samma kännetecken som andra typer av diagnoser som adhd och autism.

En global studie från 2017 visar att det är europeiska länder toppar listan över länder där flest kvinnor dricker alkohol under graviditeten:

 1. Irland 60,4 %
 2. Vitryssland 46,6 %
 3. Danmark 45,8 %
 4. Storbritannien 41,3 %
 5. Ryssland 36,5 %

I en jämförelse av de nordiska länderna placerar sig Sverige mellan Finland och Island.

 1. Danmark: 45,8 %
 2. Norge: 22,6 %
 3. Finland: 15,7 %
 4. Sverige: 9,4 %
 5. Island: 8,9 %

Siffrorna säger ingenting om hur mycket, hur ofta eller under vilken del av graviditeten personerna har druckit alkohol, bara att de har gjort det.

Tittar man på förekomsten av fetalt alkoholsyndrom i olika länder i världen kan man se att Sydafrika har världens i särklass högsta siffra.

Förekomst av FAS per antal 10 000 födda:

 1. Sydafrika: 585,3
 2. Kroatien: 115,2
 3. Irland: 89,7
 4. Italien: 82,1
 5. Vitryssland: 69,1

Motsvarande siffra i Sverige är 13,9.

Källa: Alkoholrapporten, utgiven av Systembolaget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer