41-åriga Lotta Rudholm misshandlades så allvarligt att hon senare dog av sina skador i juni i år. Gärningsmannen, en 33-åring som sedan februari haft ett förhållande med kvinnan, ringde själv till SOS Alarm och sa: – Jag har slagit min flickvän och det har gått åt helvete. Foto: Privat
Debattinlägg

”Det har blivit för vekt i Sverige”

Publicerad
VÅLDET MOT KVINNOR ·

”I Sverige tar vi större hänsyn till gärningsmannen än till offren”, skrev en mycket nära anhörig till mördade Lotta på SVT Opinion den nionde juni 2016. Hen väljer att vara anonym.

Min vackra, varma, omtänksamma och älskade Lotta är död.

Hon har slagits ihjäl av en man som inte borde ha fått gå fri.

Han krossade hennes ansikte och huvud. När jag kom till sjukhuset såg jag att det låg en människa där. Men jag kände bara igen henne på naglarna och en leverfläck på benet.

Gång på gång bad hon om hjälp.

Vi bor en bra bit ifrån varandra, men pratades vid varje dag. Vi stod varandra så nära. Antingen ringde hon eller jag. På sista tiden ringde hon flera gånger per dag för att hon var så förtvivlat rädd.

”Han är på väg! Han ska mörda mig! Jag orkar inte mer”, sa hon.

Jag sa till henne att jag skulle komma och hämta henne. Jag ville skydda henne. Men då sa hon ”Han kommer efter. Jag kan inte komma till er, för då tar han er också!”

Mördaren är välkänd av polisen sedan tidigare, inte minst när det gäller våld mot kvinnor. Ändå gick han fri.

De straff han fått förut är ett hån. Det har blivit för vekt i Sverige. Vi tar större hänsyn till gärningsmannen än till offren.

Jag förstår det inte.

Hon berättade för polisen hur våldsam och hotfull han var, och åklagaren beslöt att han skulle anhållas i sin frånvaro. Då kände vi oss tillfälligt lite lugnare, för jag tänkte att dom skulle gripa honom när som helst. Men så hävdes anhållandet.

Hur är det möjligt?

Jag förstod det inte, men Lotta sa att hon inte orkade fullfölja och jag tror det var därför beslutet hävdes. Och sen bröt han sig in hos henne och slog ihjäl henne.

Av det som stått i tidningarna kan man tro att de verkligen hade ett förhållande först. Men så var det aldrig. Han hade hittat henne på Facebook och börjat uppvakta med blommor, men hon ville inte ha med honom att göra. Han kunde inte acceptera det.

På hennes facebooksida stod det att hon var i ett förhållande, och då blev jag häpen och ringde henne och sa ”Men snälla Lotta, vad är det jag läser? Talar du inte om för dina närmaste när du är i ett nytt förhållande?!” Då sa hon ”Det är verkligen ingenting!”

Jag tror att han kapade hennes facebooksida och la ut en massa puttinuttigt, och sen både ringde och sms:ade hon mig och bad mig att kommentera med nåt fint. ”För han är så arg!” sa hon.

Hon ville bli av med honom hela tiden och levde under en fruktansvärd press. Men hon lyckades inte få honom att backa.

Han sa: ”Ingen avslutar med mig, det är jag som avslutar med den personen!”

Han var väldigt tydlig. Lotta berättade att han sagt ”Jag ska mörda dig och om jag inte lyckas med det ska jag se till att du hamnar i rullstol. Jag vet hur man gör.”

Hur kan en sån människa gå fri? Han borde inte vara ute överhuvud taget!

Hur har det blivit så här i Sverige?

Lottas anhöriga skrev den här texten på SVT Opinion i juni 2016.

Gärningsmannen som attackerade Lotta var villkorligt frigiven från ett längre fängelsestraff. Han bröt sig in hos Lotta natten till den 4 juni och gick till attack. I journalanteckningar från Kriminalvården beskrivs mannen som ”labil med aggressionsproblematik och hotfull.” Enligt Aftonbladet dömdes mannen 2005 till åtta års fängelse för bland annat grov misshandel. Därefter har flera tingsrätter vid minst fyra tillfällen dömt honom till skyddstillsyn för en lång rad brott, bland annat misshandel, olaga hot, hot mot tjänsteman och försök till utpressnin

Efter den brutala misshandeln av Lotta slog han själv larm. Han greps av polis tidigt på lördagsmorgonen.

Källa: Expressen och Aftonbladet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet