Vladimir Putin
Foto: Alexei Nikolsky
Debattinlägg

”Det stora fantomhotet från öst”

Krig och säkerhet ·

”Man ska nog vara rejält indoktrinerad med rysslandsskräck för att så reservationslöst tala om en nära framtid med tusentals döda svenskar. Hur gick det till när Studio 1:s, i andra sammanhang, pålästa, kritiska journalister lät sig avväpnas?”, skriver Tomas Bresky.

Om debattören

Tomas Bresky
Journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Tusentals svenska liv är i fara. Bevisen är många. Virtuella attacker riktas mot våra kommunikationssystem. Det sker ständiga kränkningar i luften. Vår infrastruktur är hotad, våra vägar, våra broar.

Kanske händer inget i morgon, men sedan? Vi måste vara på vår vakt. I sammanfattning vad som sades i Studio 1 i Sveriges Radio torsdagen den 17 mars.

Bakgrunden är en årsrapport från Säpo. Svenska folket ska inse vad som pågår och beredas för fortsatt närmande till Nato.

Det må vara Säpos rätt att släppa en rapport med det innehållet. Och det må vara vissa tidningars rätt att föra vidare vad som kan ske i farans förlängning: Krig.

Studio 1 i P1 brukar ha som ambition att hitta en opponent när rapporter eller utredningar med kontroversiellt budkap presenteras.

Om man inte hittar någon är det upp till reportrarna att svara för att kritiska frågor ställs. Så brukar det gå till men när det gäller faran från öst ska allt och alla vara på samma linje.

Jag inser att jag tar en stor risk att ändå hävda att det studiosamtal som sändes i radion på torsdagen var bland det mest partiska och obehagliga journalistiska bottennapp jag hört på åratal.

Inbjudna för att stryka under Säpochefen Anders Thornbergs rapport var säkerhetsexperten Joakim von Braun och Jan Leijonhielm, fd chef för Rysslandsstudierna vid FOI. De båda fick med hörbar förtjusning lägga ut texten som refereras i min inledning.

Leijonhielm och von Braun talade om nättroll, nyhetssajten Sputnik och agenter vid Rysslands ambassad. Alla inriktade på att underminera vår försvarsvilja.

Det märkliga är att inga konkreta exempel gavs. Vilka effekter har den ryska övervakningen haft? Vilka broar och vägar har kartlagts? Vilka kommunikationsvägar kan att slås ut? Hur ser nättrollens attacker ut och vilka är (vi) som låter oss luras?

I Dagens Nyheter ställs frågan till Säpos chefsanalytiker, Wilhelm Unge, finns det bevis? Unge svarar: ”Nej, den ryska strategin går ut på att en del av de utspel man gör ska gå att förneka, men den sammanlagda bilden är ändå ganska tydlig.”

Man ska nog vara rejält indoktrinerad med rysslandsskräck för att så reservationslöst tala om en nära framtid med tusentals döda svenskar. Men herrar Leijonhielm och von Braun fick utan att motfrågor ställdes återvända till kalla krigets terminologi.

Den kanske viktigaste frågan, hur gick det till när Studio 1:s, i andra sammanhang, pålästa, kritiska journalister lät sig avväpnas?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.