Debattinlägg

Direktör Bronett, hur vet du att dina elefanter inte misshandlas?

CIRKUSDJUR ·

Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt, om hur cirkusdjuren plågas:

Djurskyddslagsutredningen föreslog redan 2011 att elefanter  ska förbjudas på cirkus – ändå ”baxnar” cirkusdirektören Robert Bronett när djurhållningen på cirkus nu kritiseras. Men han säger inget om de slag mot ansikte, öron och rygg som varit en del av träningen för elefanterna som turnerar med Cirkus Scott. Svenska myndigheter och publik saknar helt insyn i vilka metoder som används för att få cirkusdjur att utföra sina konster, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt.

Cirkus Scotts direktör Robert Bronett svarade på Djurens Rätts kritik mot djur på cirkus i förra veckan. Till P4 Västmanland sa Bronett att han baxnade av ”den ignorans och okunskap” som råder gällande djurens tillvaro på cirkus. Bronett menade att när en lögn repeteras tillräckligt ofta så blir den en vedertagen sanning.

Vad Robert Bronett däremot inte nämnde något om var hur det gått till när Cirkus Scotts elefanter tränas. Under sommarens föreställning ”En magisk Sverigeturné” har Cirkus Scott använt sig av den afrikanska elefanten Sonja, 40 år, och den indiska elefanten Vana Mana, 43 år. De uppträder dock under alternativa namn.

I en undercovervideo filmad av djurrättsorganisationen Animal Defenders International, kan man se hur dessa båda elefanter, Sonja och Vana mana, utsätts för brutala träningsmetoder. Den tredje elefanten i videon, Delhi, ska enligt uppgift ha dött 2012. Filmen visar hur elefanternas tränare slår dem upprepade gånger mot ansiktet, öronen, över ryggen samt mot benen och svansen. Som tillhygge använder tränaren en så kallad ”elefanthake”, en käpp med en metallhake i ena änden.

Elefanterna vänder sig undan, vaggar och försöker värja sig mot slagen. Av videon att döma är det samme elefanttränare som i sommar turnerat i Sverige med Cirkus Scott. Undercovervideon filmades när elefanttränaren och elefanterna Sonja, Vana mana och Delhi turnerade med en brittisk cirkus 2009.

Cirkus Scott skriver på sin hemsida: ”Våra elefanter Tumba och Bimbo visar tillsammans med sin tränare på ett lekfullt sätt vad som är möjligt när man vuxit upp tillsammans på en cirkus.”

Den mycket otäcka sanningen när ljusen i manegen släckts och publiken gått hem är att djur på cirkus far illa. De djur som åker runt med cirkusar i Sverige under sommaren både uppträder och tränas utomlands under andra delar av året. Svenska myndigheter, och cirkuspubliken, saknar insyn i vilka träningsmetoder som används för att förmå djuren att utföra konsterna.

Själva cirkusmiljön i sig är problematisk för alla djur, men särskilt problemfylld är den för djur som elefanter och sjölejon. Det finns ingen möjlighet att dessa djur, med stora behov av rörelse, får utlopp för sitt naturliga beteende i de tillfälliga inhägnaderna. De ständiga transporterna är stressande och begränsar djurens möjlighet till rörelse ytterligare.

Djurens Rätt är inte ensam i kritiken mot elefanter och sjölejon på cirkus. I somras krävde Sveriges veterinärförbund att regeringen snarast lägger fram ett förslag om förbud mot dessa djurslag i cirkusmanegen. Djurskyddslagsutredningen föreslog redan 2011 att elefanter och sjölejon ska förbjudas på cirkus.

Kändisar som Dogge, Malin Berghagen, Bosse Parnevik, Lill Lindfors och Jan Malmsjö har i sommar besökt Cirkus Scotts show med elefanterna Sonja och Vana mana. I mångas ögon verkar elefanternas konster kanske oskyldiga, men elefanter på cirkus betalar ett högt pris för den lilla stund av underhållning som cirkusbesökaren får för sin entrébiljett.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.