Bokmässan i Göteborg lockar årligen runt 100.000 besökare. Foto: TT
Debattinlägg

”Därför väljer vi bort bokmässan”

Publicerad
YTTRANDEFRIHET ·

”Vi valde att inte ändra vårt beslut, utan stod fast vid att tacka nej till fortsatt samarbete med Bokmässan”, skriver Emerentia Leifsdotter Lund och Maria Kopp.

Om debattörerna

Emerentia Leifsdotter Lund
Chefredaktör Djungeltrumman
Maria Kopp
Utgivare Djungeltrumman

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Bokmässan valde fram till i fredags att bjuda in tidningen Nya Tider, en tidning som enligt Expo har starka kopplingar till den nazistiska rörelsen Nordiska Motståndsrörelsen.

När vi på Djungeltrumman blev varse om Nya Tiders medverkan på Nordens största mässa, tillika en av våra mångåriga samarbetspartners, insåg vi snabbt att vi behövde ta ett beslut.

Med redaktionsmedlemmar och anställda med olika bakgrund, könstillhörighet, sexualitet, etnicitet och härkomst kunde vi inte garantera alla som jobbar med och hos oss säkerhet och trygghet under mässan. Något som för oss är självklart.

När du representerar oss ska du vara trygg, oavsett vem du är kär i, var du kommer från, om du lever som papperslös, eller vilken religion du utövar.

Djungeltrumman är ett litet gratismagasin, vi är i dagsläget sex personer som jobbar dagligen med magasinet och sajten, och vi har ett 30-tal frilansare knutna till oss – fotografer, illustratörer, skribenter och bloggare.

Alla personer vars säkerhet vi ansvarar för när de representerar oss.

När vi lade fram tryggheten som argument var det många som inte tog någon notis om det, utan hävdade att vi inte var för det ”fria ordet”.

Något vi tog till oss och diskuterade på kontoret, men vi kom fortfarande fram till samma slutsats: vi är ett magasin som står för alla människors lika värde och kan vi inte garantera att de som jobbar med oss känner sig trygga, då kan vi inte ställa upp.

Vi valde att inte ändra vårt beslut, utan stod fast vid att tacka nej till fortsatt samarbete med Bokmässan.

Ett samarbete som skulle gagnat oss som liten aktör ekonomiskt. Men även där trumfar tryggheten. Alla ska vara trygga, oavsett hur det påverkar vår ekonomi.

När Bokmässan under fredagen meddelade att Nya Tider inte längre var välkomna på årets mässa infriades allt det vi fruktat skulle hända på mässan.

Våra mailkorgar svämmar nu över av mail från män. Inte från alla män, men alltid från män.

En Bertil ringer för att förklara hur fel vi har, läkaren Peter Dahl accepterar inte att vi hänvisar till Bokmässan i frågan om beslutet att neka Nya Tider medverkan på mässan, utan verkar anse att det är vårt fel, som om att vi tvingat mässan att utesluta Nya Tider.

Johan anser att vi ska ta diskussionen och David förstår inte alls hur vi tänker och framför allt inte hur vi kan vara så fega att vi inte vågar närvara.

Örjan fortsätter på samma spår, han slutar nu prenumerera på vårt nyhetsbrev, och en Peter skriver i ett mail att vi är rasförrädare.

Nya Tider må ha förmågan att putsa upp den bajskorv som de verkligen är och hävda att de håller god ton, men deras svans gör det inte.

Djungeltrumman har aldrig hotat Bokmässan. Djungeltrumman har bara tackat nej att medverka i samma sammanhang som Nya Tider.

Precis som Örjan väljer bort vårt nyhetsbrev, väljer vi bort Bokmässan.

Det är vår fria vilja. Precis som det är Örjans.

Bokmässan har avböjt att svara på kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet