Vilda delfiner. Foto: Jonathan Hayward / AP
Debattinlägg

”Det bästa för djur är den naturliga miljön”

Delfiner ·

”En bassäng kan aldrig motsvara den miljö och det utrymme som delfinerna har till sitt förfogande i det vilda”, skriver Camilla Björkbom.

Om debattören

Camilla Björkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Att påstå att djuren skulle få ”ett rikare liv” på en djurpark är mycket underligt. Det bästa för djur, oavsett vilket djurslag vi pratar om är givetvis att leva i den miljö de är anpassade för.

För delfiners del är detta i havet. Ett liv i fångenskap är inte heller ett liv med kontroll över sin egen tillvaro, i motsats till vad Kolmårdens Mats Amundin hävdar.

Det är ett liv när någon annan dikterar villkoren. En bassäng kan aldrig motsvara den miljö och det utrymme som delfinerna har till sitt förfogande i det vilda.

Kolmårdens forskningschef skriver i sitt debattsvar på SVT Opinion att de jobbar med djur och människor i symbios för att förmedla budskap.

Att använda ordet symbios om en situation där den ena parten hålls instängd medan den andra parten tjänar pengar på det blir väldigt snedvridet.

Kolmårdens ambition att upplysa människor och skapa engagemang för djur och natur är en god sådan. Visst kan vi förstå att det är lättare att beröra människor när de får se de här vackra djuren, men det finns ett grundläggande fel i pedagogiken här.

Vi delar inte Kolmårdens åsikt att det skulle vara en bra metod att illustrera hot mot djur och natur genom att flytta djur från sina naturliga miljöer och förmå dem att utföra konster på beställning.

Det förstärker snarare bilden att människan kan göra som hon vill med djuren och sin övriga omvärld – precis den syn som skapat problemen från början.

Tyvärr är de svar som Kolmården presenterar på de vanliga djurskyddsproblem som drabbar delfiner i fångenskap mest Kolmårdens egen upplevelse av delfinernas välfärd.

Kolmården gör egna mätningar av exempelvis ljudvolymen, vilket är bra, men oberoende fakta presenteras däremot inte.

Anledningen till den överklagan som Djurens Rätt och Kolmårdsuppropet lämnat in för bygget av den nya berg och dalbanan är att oberoende mätningar av ljudvolymen samt ljudvolymens inverkan på delfinerna saknas.

Delfiner ser ut att le, och det har blivit deras olycka. Vi läser in våra egna ansiktsuttryck hos dem, utan att förstå hur illa de far i fångenskap.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.