Igelkott
Foto: Michael Probst / AP
Debattinlägg

”Elda inga levande kottar på valborg!”

Valborg ·

”En djurvänlig Valborg kräver bara lite eftertanke – så se till att majbrasan bara eldar något och inte någon”, skriver Camilla Björkbom.

Om debattören

Camilla Björkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Valborgsmässoafton är årets farligaste dag för igelkottar och andra smådjur som riskerar att brännas till döds eller brännskadas svårt i samband med majbrasan.

En djurvänlig Valborg kräver bara lite eftertanke – så se till att majbrasan bara eldar något och inte någon.

Varje vår dödas eller brännskadas många djur under Valborgsmässoafton.

Högarna med risk, kvistar, löv och annat utgör perfekta boplatser för små djur som igelkottar, kaniner, harpaltar, småfåglar och katter.

Många igelkottar har ännu inte vaknat och de går en plågsam död till mötes om majbrasan tänds på utan att först ha kontrollerats. Igelkottar är långsamma, nattaktiva djur och de söker sig gärna ner i hålor och gömmer sig.

Det gör att de inte tar sig ut, eller brännskadas svårt, när deras hem eller gömställe tänds på.

Många rishögar påbörjas redan under hösten, när det kanske höstfixas i trädgårdar och parker. Då är det extra stor risk att rishögen blivit en boplats för djuren under vintern.

Fira våren med ljus, brasa och sång men följ dessa enkla tips:

  • Försäkra dig om att inga djur bosatt sig i rishögen. Även om riset till majbrasan samlats ihop nyligen måste rishögen kontrolleras.
    Ett bra sätt är att dagen innan, eller helst samma dag, flytta rishögen en bit bort och söka igenom den innan elden tänds på. Är majbrasan stor kan det gå att använda en lång planka och häva upp brasan.
     
  • Informera föreningar och andra som anordnar majbrasor om vikten av att söka igenom majbrasan. Alla känner inte till problematiken kring att djur bosätter sig i brasan. Du kan hjälpa till genom att sprida kunskapen.
     
  • Be kommun och idrottsföreningar att informera via sina hemsidor om hur allmänheten kan undvika att igelkottar och andra djur dödas och brännskadas i majbrasor.

Genom att lägga den lilla extra tiden på att kontrollera och flytta majbrasan räddar vi liv den 30 april och visar omsorg om de vilda djuren.

Ett alternativ är förstås också att låta rishögen vara en liten fristad för vilda djur.

Istället för att fira in våren med brasa väljer till exempel Skälby 4H-gård i Kalmar att ställa in brasan och istället anordna en vårmarknad. Det kan vara något att inspireras av!

Djurens Rätt har i dagarna skickat ett brev till flertalet av landets kommuner för att upplysa om hur de med enkla medel kan se till att brasan inte blir någon dödsfälla för djuren.

Du som privatperson kan följa samma råd inför ditt firande.

Passa på att fråga din kommun eller den förening som anordnar brasan om de vidtagit de livsviktiga åtgärderna för djuren!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.