Den 21-åriga kvinnan gick längs en så kallad tillträdesväg när en gallerdurk släppte. Foto: SVT Grafik

Dödsolyckan i Svappavaara

Den 27 juli i år gav gallergolvet på LKAB:s pelletsverk i Svappavaara vika under 21-åriga Julia Markströms fötter. Julia föll fem meter och hennes liv gick inte att rädda.

Efter olyckan fördes Julia Markstöm med ambulanshelikopter till Gällivare sjukhus och sedan till Norrlands universitetssjukhus i Umeå, men hennes liv gick inte att rädda.

– Vi är ett litet företag och det viktigaste för oss är de anställdas säkerhet. Det här är en stor chock för oss som arbetsgivare, säger entreprenadföretaget Cranex vd Johan Gustafsson.

En polisutredning inledes efter händelsen, med misstanke om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Den 14 augusti begravdes Julia Markström i Kiruna kyrka.

Pelletsverket stängt

Även Arbetsmiljöverket startade en utredning för att klargöra orsaken till olyckan. Även LKAB påbörjade en genomgång av säkerheten i gruvan. 

Den 28 september rapporterade SVT Norrbotten att LKAB:s pelletsverk i Svappavaara måste stängas i fyra månader – ända fram till slutet av januari 2019. Vid en besiktning visade det sig nämligen att flera bärande balkar var i sämre skick än vad man tidigare trott.

Julia, LKAB och säkerheten

Sveriges Radio P1:s Kaliber har granskat omständigheterna kring Julia Markströms död och funnit att anställda slagit larm om rost och problem med gallergolv under många år.

Ungefär 50 interna risk- och tillbudsrapporter mellan 2008 och 2017 pekar på den här typen av problem med anläggningen i Svappavaara, mestadels i pelletsverket men även i andra delar av anläggningen.

Granskningen visar också att Arbetsmiljöverket krävt åtgärder av gruvbolaget före dödsfallet, samt att detta inte är första gången LKAB utretts av polis och arbetsmiljöverk.

Flera år innan dödsolyckan i juli i år inträffade en annan fallolycka innanför det statliga gruvbolagets grindar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer