Stefan Andersson tog bild på sin mammas lunch. Foto: Privat
Debattinlägg

”Doften av mammas mat fick håret på armarna att resa sig”

Publicerad
Äldremat ·

”Hur ska man kunna bli bättre, må bättre, få kraft och ork om man serveras mat med mer socker och vitt mjöl än näring? För vår mamma är detta den enda varma, tillagade rätten på hela dagen”, skriver Stefan Andersson.

Om debattören

Stefan Andersson
Anhörig

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Var är pengarna?

Åkte till min 72-åriga mamma i Lysekil på en rast från jobbet. Hon är lyckligt lottad och kan fortfarande bo kvar i huset som pappa och hon byggde. Visserligen med mycket och bra hjälp av hemtjänst och hemsjukvård.

Jag kom dit strax efter lunch. Fick se att hennes mat stod praktiskt taget orörd på bordet.

– Åt du inte idag?
– Nej, jag gillar inte ärtsoppa.

Jag vek undan plasten på förpackningen och fick en doft i näsan som fick håret på armarna att resa sig. Kan känna doften än idag. Inte var det en arom av salighet inte.

Mitt synintryck av maten gjorde inte saken bättre. Tordes inte ens smaka på maten. Skulle visa sig vara dumt av mig. Jag litade på mamma som sa att det var ärtsoppa.

Ack vad jag bedrog mig. Det var potatis- och purjolökssoppa och det hade jag inte kunnat gissa. Inte mamma heller.

Visst, hon är inte frisk som en nötkärna men denna rätt gör väl knappast att hon mår bättre? Inte ens för stunden. Polarkakan med ost och ostkakan med sylten till hjälper föga.

Mamma får ett mål varm mat varje dag levererad eftersom hon inte längre kan laga maten själv. Tyvärr kan inte jag och mina syskon besöka henne vid varje måltid för att kolla kvaliteten eller om hon äter den. För hur många av våra gamla och sjuka är det så?

Hur ska man kunna bli bättre, må bättre, få kraft och ork om man serveras mat med mer socker och vitt mjöl än näring?

För vår mamma är detta den enda varma, tillagade rätten på hela dagen. Att då inte ens kunna få i sig den är illa.

När orken tryter, gnistan är på väg att slockna och eldens lågor falnar så måste man reagera. Hur ska en gammal människa orka förflytta sig, tänka på morgondagen med så lite näringstillförsel? Är det verkligen så här vi vill ha det när det är ”vår tur”?

Om man inte får den näring man behöver så blir man väl sjukare, orkeslös och kräver mer vård, mer tillsyn, mer personal? Alltså, man blir dyrare för samhället.

Om pengarna inte räcker idag, hur blir det då i morgon? Snälla, vänd skutan åt rätt håll!

Börja med att servera bra, näringsriktig mat så att mamma och andra i hennes situation blir piggare och kan få njuta en stund. Om inte annat av bra, smaklig och vällagad mat!

Priset för hennes måltider är 55,60 kronor inklusive servicen från hemtjänsten med att få maten värmd och hemkörd. En billig lunch egentligen men kan man inte få i sig den så blir det dyra sopor.

56 spänn räcker inte till oxfilè och hummersoppa, det fattar jag med, men detta var botten.

Med tanke på att våra äldre har slitit och jobbat hela livet, betalat skatt under den tiden och fortfarande som pensionärer betalar skatt, mycket skatt, så kan man inte låta bli att undra, var är pengarna?

Är det månne för mycket byråkrati och för lite personal för pengarna? Då kanske en omfördelning är på sin plats.

Jag vill poängtera att det inte är kökspersonal och hemtjänst som jag kritiserar, jag är ute efter att få reda på vart pengarna tar vägen. Ni gör ett bra jobb men ni måste få bättre förutsättningar att kunna genomföra era arbeten.

Felet finns betydligt högre upp!

Är verkligen politiker i Sverige nöjda med hur vi behandlar de som gjort landet till vad det är?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.