Medicine Doktor Maria Ahlsén tycker till om konsumtionen av vitaminer och kosttillskott i Sverige. Foto: Emil Nordin/Claudio Bresciani /TT
Debattinlägg

”Du behöver inte alla vitaminpiller du köper”

”I Sverige köpte vi vitaminer för dryg 700 miljoner kronor förra året – det är mycket pengar för något som väldigt få behöver”, anser debattören Maria Ahlsén.

Om debattören

Maria Ahlsén
Medicine Doktor i fysiologi, föreläsare och författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

På etiketten till ett rör som innehåller brustabletter med C-vitamin kan man läsa att vitaminet bidrar till immunsystemets normala funktion, bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress, bidrar till att minska trötthet och utmattning, samt ökar järnupptaget.

Tabletten täcker dagsbehovet och det låter onekligen som en enkel och snabb åtgärd för att ge sig själv, eller sina nära, en försäkran om en bättre hälsa och att kanske även slippa den där envisa höstförkylningen.  

Det intressanta är att i stort sett ingen i Sverige har C-vitaminbrist eftersom vi har god tillgång till C-vitaminrika grönsaker och frukter året runt.

Den som dricker en upplöst brustablett som innehåller 13 gånger C-vitamin mer än vad vi behöver per dag blir inte friskare – trots att en brist kan medföra sjukdom.

Det är dessutom en seglivad myt att C-vitamin skulle skydda mot förkylning. Stora vetenskapliga sammanställningar har förkastat den teorin för länge sedan.  

Förutom C-vitamin finns det naturligtvis även andra vitaminer och mineraler man kan få brister av, men inte heller vad gäller dessa är det speciellt vanligt förekommande hos den friska befolkningen. Är det då inte ett smart drag att köpa sig ett lämpligt tillskott om man upplever symptom som trötthet, huvudvärk och dåligt humör? Nej!

Har man inte en konstaterad brist, och inte heller fått en ordination, rekommenderas man att inte ta vitaminer och mineraler. Det ger inte bättre hälsa och det finns i vissa fall risk för överdosering och förgiftning.  

Det är svårt att överdosera vitaminer och mineraler om man äter vanlig mat, men i tillskottsform kan det förekomma.

Blandas olika tillskott som innehåller höga doser av samma vitamin finns det risk för att rekommenderade nivåer överskrids. Vattenlösliga ämnen ger sällan stora skador men för höga doser av exempelvis D-vitamin kan leda till njursvikt, och en allvarlig effekt av ett för stort intag av A-vitamin är fosterskador.

Det ska tilläggas att vitaminförgiftning är mycket ovanligt och leder mycket sällan till komplikationer. Betydligt allvarligare och vanligare är järnförgiftning. Giftinformationscentralen får flera samtal i det här ärendet varje månad och vissa av fallen är mycket allvarliga. 

En daglig tablett med vitaminer och mineraler är varken ett bra substitut för, eller komplement till, en varierad kost för den som är frisk och inte har fått en specifik ordination.

I Sverige köpte vi vitaminer för dryg 700 miljoner kronor förra året (källa: Svensk Egenvård tillsammans med Euromonitor International) – det är mycket pengar för något som väldigt få behöver.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.