Debattinlägg

Du har fel Fleischer – Piratrörelsen starkare än någonsin

Oscar Swartz, medlem i (PP) om påståendet att piratrörelsen är död

PIRATRÖRELSEN Sverige har visst en piratrörelse och vi ska vara stolta över den. Rasmus Fleischer från den nu nerlagda Piratbyrån påstår att en piratrörelse aldrig har funnits, men Fleischer är själv en del av den rörselsen, vare sig han vill eller inte, skriver Oscar Swartz, medlem i Piratpartiet.

Innan valet gjorde jag en videointervju via Skype för en amerikansk TV-kanal. De hade noterat att Sverige röstat in Piratpartiet i Europaparlamentet och att det nu fanns partier med samma symbol i uppåt 40 länder, inklusive USA.

Man kände till The Pirate Bay som tycks omöjligt att släcka ned. Man hade insett att Wikileaks verkade få en fristad i just Sverige och att Skype var skapat av en svensk. Vi tycktes ha en egen syn på nätets framtid och man undrade nyfiket varför ”piratfrågor” blivit så stora i just Sverige.

Samma sak på internationella konferenser. Sverige och dess ”pirater” väcker intresse – och inte sällan avund. Det är hos oss saker tycks hända.

Rasmus Fleischer, en av initiativtagarna till Piratbyrån, hävdar på SVT Debatt att det aldrig funnits någon ”piratrörelse”. Att allt varit en mediabluff. Jag skulle tvärtom hävda att den funnits, att den finns, att den är vital samt att han själv är en viktig del av den. Vare sig han vill eller ej.

I samhällsvetenskaplig forskning kan definitionerna av ”social movements” eller folkrörelser variera. Men de innehåller vissa variabler: det handlar om människor och grupper som har något gemensamt brett mål. Det har med social förändring att göra och innehåller konflikt gentemot etablerade krafter. Likaså består ”rörelser” ofta av lösa nätverk av grupper och organisationer. Handling och agerande är också viktigt.

Jag själv inspirerades av Fleischer och Piratbyråns blandning av folkbildning, konstnärlig aktivism och initierad debatt. 2005 startade jag så en blogg som också blev en del av en gryende rörelse. Som internetentreprenör och ekonom tillförde jag andra perspektiv till debatten. Det blev svårare att tala om slynglar som vill ha musik gratis.

I början av 2006 dök Piratpartiet upp. Ingen av oss andra visste vem Rick Falkvinge var. Men snart fanns en svällande bloggosfär där människor refererade till varandras skriverier, deltog i liknande aktiviter, lärde av varandra. ”Piratismen” utvecklades. Fildelning och upphovsrätt var en sida av myntet och integritetsfrågor den andra. Alla såg med oro på de krafter som ville täppa till nätet och förhindra en socialt frigörande utveckling. Jag var själv en av dem som tidigt och medvetet började använda ”piratrörelse” för att sammanfatta och för att bygga momentum. En av mina första artiklar fick titeln ”Piratrörelsen: Vital, viktig och glamorös”.

Varför har vi fått en piratrörelse? Sverige är besatt av modernitet och jämlikhet. Välfärdsstaten har givits oss en hyfsat hög lägstanivå för ekonomisk spenderkraft och utbildning. Tekniska innovationer sprids rekordsnabbt i Sverige och varje familj hade tidigt hemdator. Svensk arbetarrörelse har inte varit nostalgisk. Man har stött frihandel och krävt vidareutbildning istället för protektionistiskt bevarande av föråldrade industrier. Traditionen av yttrandefrihet är urstark. Vi imponeras inte av hierarki. Den nya världens sociala produktionsmetoder (tänk Wikipedia) där man finner glädje i att dela med sig passar oss.

Varje år publiceras ”International Property Rights Index” som rankar länder efter hur bra man skyddar ”äganderätter”. Sverige hamnar högt men togs upp till specialgranskning på grund av The Pirate Bay. Man skrev: ”The situation is further complicated by society’s high acceptance of filesharing which is echoed in the media and from the general public.” Och man utbrast häpet: ”Pirates have even established a political party, The Pirate Party”.

Allmänhetens förståelse av det digitala nätverkssamhällets fantastiska möjligheter är avancerad i Sverige. Precis som förståelsen för att en för strikt upphovsrätt och kontroll av information utgör hinder för just dessa möjligheter.

Precis som man kan tala om arbetarrörelse, kvinnorörelse och miljörörelse kan vi tala om en piratrörelse. Sverige är en viktig inspirationskälla för andra. Vi skall vara stolta, inte defensiva.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.