Debattinlägg

Dyskalkyli är en bluffdiagnos

Lärarutbildaren Eva-Stina Källgården föreläser på Matematikbiennetten idag:

SKOLAN ”Jag hoppas med dessa exempel att fler matematiklärare hjälper till med att stoppa bluffen ”dyskalkyli”, som enligt min mening har skapats på elevernas bekostnad för att några personer skall tjäna så mycket pengar som möjligt på kortast möjliga tid utan att ha kunskaper vare sig i matematikämnet eller didaktik inom området.” Det skriver Eva-Stina Källgården, lärarutbildare i matematik.

Det är på modet i vissa logopeders och psykologers verksamhet att använda test för att bedöma om en elev har s.k. dyskalkyli. Psykologen Björn Adler säljer de tester, som används i skolor, för att ställa diagnosen dyskalkyli hos elever. Han definierar begreppet på följande sätt:

”Dyskalkyli handlar om matematiksvårigheter men dyskalkyli är samtidigt en medicinsk diagnos. De som lider av dyskalkyli är ofta mycket missförstådda. Flertalet är normalbegåvade men misslyckas ändå med matematiken. Vi räknar med att ca 6 % av befolkningen har svårigheter som ligger inom denna diagnos. Internationella studier visar att gruppen är minst lika stor som de som har dyslexi .”

Adlers tecken på dyskalkyli: Räknar Du på fingrarna? Har Du haft svårt att lära dig klockan? Har Du svårt att snabbt avgöra olika tals värden? Har Du svårt att hantera pengar och pengars värde? Räknar Du långsammare än andra? Problem med att lära Dig multiplikationstabellerna?

Svarar Du JA på fyra eller fler av frågorna så kan det handla om dyskalkyli.

Han beskriver specifika svårigheter i bl.a. följande situationer, där eleven testas

• Skrivna symboler, oftast siffror, är felvända eller roterade
• Förväxling av likartade siffror såsom 6 och 9 eller 3 och 8
• Svårigheter med att känna igen och därmed använda räknesymboler typ de fyra räknesätten
• Problem med att kopiera siffror samt geometriska figurer från förebild, modell eller ur minnet
• Misslyckande med att skriva eller läsa det rätta värdet av två- eller flersiffriga tal

Om eleven har dyskalkyli enligt testet skickas en remiss till Huddinge Sjukhus talklinkik, där logopeder utför behandlingen. Skall du köpa ett testmaterial måste du vara psykolog, logoped eller specialpedagog. För låg-, mellan- och högstadiet får du betala 6600 kr.  Som matematiklärare får du inte tillgång till det.

Nu vill jag att vi, som är matematikutbildade, får ett ord med i laget och får möjlighet att analysera dessa tester. För ett tiotal år sedan ”tittade” jag på frågeställningarna i ett test. Ett mycket dyrt test. Det jag då kunde se var att det var många frågor som dels inte berörde elevens svårigheter i att räkna utan frågorna handlade mer om svårigheter att läsa och skriva tecken dels att förstå vad som menades i frågan.

Här kommer några exempel från nämnda test, där texten skall läsas av t.ex. specialpedagogen, som genomför och utvärderar testet
-Skriv! Jag säger: ”Jag skall nu säga olika siffror som Du sedan skall skriva ner på ett vitt papper. Jag säger en siffra i taget.
-Läs siffror! Jag säger: ”Du ska nu läsa siffror som är skrivna på ett papper. Läs siffrorna en och en i lugn takt.
-Vilken siffra är störst? Jag säger: Högst upp på detta papper ser du siffror som är skrivna två och två med ett streck emellan. Rita en ring runt den av siffrorna som är störst av dessa två?”

Vad har dessa uppgifter för koppling till räkning? Det handlar i stället om hur elever skall läsa och skriva tecken. Inte symboler för tal!!

Jag fortsätter att citera från testet inom ett annat område:
-Vilken linje är längst? Jag säger: Längst ner på pappret ser Du två linjer. Sätt ett kryss på den linje som är längst!”

Här har författaren inte kunskap om att en linje är oändligt lång. Han menar förmodligen längden av två sträckor.

Jag hoppas med dessa exempel att fler matematiklärare hjälper till med att stoppa bluffen ”dyskalkyli”, som enligt min mening har skapats på elevernas bekostnad för att några personer skall tjäna så mycket pengar som möjligt på kortast möjliga tid utan att ha kunskaper vare sig i matematikämnet eller didaktik inom området.
Att stämpla elever med ett begrepp som ordet ”dyskalyli” är för mig, som matematik- och fysiklärare, en omöjlighet. Ordet ”dysfysik” finns inte heller för mig inte heller ”dyspedagogik”.

Skolverket eller NCM borde granska dessa test, som eleverna utsätts för, när de fått svårigheter i matematiklärande i den undervisning, som de utsatts för.

Fakta

Den här texten är inskickad via vårt formulär ”Skriv på Debatt”. Har du också något aktuellt ämne som du är kunnig i eller har erfarenhet av och vill formulera en debattartikel? Gå in under rubriken ”Skriv på Debatt” högst upp på sidan, eller följ länken här nedan, och skicka in din text till oss.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.