Ebba Witt-Brattström i Babel
Foto: SVT

Ebba Witt-Brattström: Mäns ord väger tyngre än kvinnors

Den pågående rättegången mot Kulturprofilen har fått debatten att blossa upp igen.
– Det blir oerhört intressant att se hur rättsväsendet klarar av det här. Det finns en risk att han frias, och det beror i så fall på en djupt rotad tradition av att ta mäns ord på större allvar än kvinnors, säger Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet.

I går inleddes rättegången mot Kulturprofilen som misstänks för två våldtäkter mot samma kvinna år 2011. Fallet är det enda av de anklagelser mot Kulturprofilen som har lett till åtal.

Kommer inte att bli dömd

Ebba Witt-Brattström är övertygad om att Kulturprofilen är skyldig men sätter inte så stort hopp till att han kommer att bli dömd.

– Många nämndemän tror ju att det behöver vara bråk och blodiga lakan för att det ska handla om våldtäkt och de har ofta en avgörande roll för domsluten, säger hon.

Kulturprofilens försvarsadvokat Björn Hurtig meddelar att han nekar till alla anklagelser. 

I Opinion Live torsdag 20 september mötte hon psykologen och författaren Lars Einar Engström i debatt om rättegången mot Kulturprofilen och dess betydelse för Metoo-rörelsen.

Lars Einar Engström tror också att Kulturprofilen kommer att bli friad, men på grund av att händelserna inträffade för länge sedan och att ord står mot ord.

Handlar inte om att rätten inte tror på kvinnorna

Att det skulle handla om att rätten inte tror på kvinnors berättelser tycker han är befängt.

– Att tro att enbart sådana gamla stofiler sitter kvar i domstolarna 2018 är att spotta på hela rättssystemet, säger han.

Han är också kritisk till hur Metoo-rörelsen i många fall bygger på anonyma vittnesmål, vilket gör det svårt att kontrollera sanningshalten i berättelserna.

Han tror att risken finns att det här utnyttjas av kvinnor som tar chansen att sätta dit någon de ogillar.

Problematiskt när tidningar hänger ut icke dömda

Han pekar också på det problematiska i att tidningar har hängt ut anklagade män med namn trots att de inte är dömda för något i domstol.

– Det har varit kadaverrättegångar. Alla ska vara med och snaska. Och när man ätit sig in till benet går man vidare till nästa. Det blir ju en katastrof för de här männen och deras familjer. Det kan inte vara kul för de här kändismännens barn att se pappa på löpsedlarna angående det här. De kommer ju aldrig tillbaka efter det här, säger han.

”Det går inte att ljuga ihop de här berättelserna”

Ebba Witt-Brattström, som håller på att skriva en bok om Metoo i historien som utspelade sig i höstas, avvisar helt misstankarna om att kvinnor har hittat på att de har utsatts för övergrepp.

– Det går inte att ljuga ihop de här berättelserna. Det är djupt djupt, plågade röster, säger hon.

Och även om hon beklagar om någon oskyldig man skulle ha hängts ut så menar hon att fokus borde ligga på de utsatta kvinnorna.

– Det är en ren mängdlära. Tiotusentals kvinnor har fått sina liv helt söndertrasade och lider ofta av livslånga trauman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer