Ensamkommande
Foto: Jessica Gow / TT
Debattinlägg

”Alla gode män är inte bedragare”

#Deutsatta ·

”Självklart ska man visa på hur bedragare går fram, men bland alla tusentals ställföreträdare som gör frivilligarbete, för glädjen att hjälpa och för småpengar, känns det tråkigt att inte en enda fått komma till tals”, skriver Tommy Ekman.

Om debattören

Tommy Ekman
Förvaltare i RFS god-mans panel, admin för forumet ”Godmanskap och förvaltarskap, originalet”

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare (RFS) ordförande har kritiserat att ingen skötsam ställföreträdare har fått komma till tals.

Hon berättar också att intervjun med henne utgick ur sändning, på grund av den pågående turbulensen i Miljöpartiet.

Så SVT gör nu som media ofta gör – berättar om skandaler och kriser, men låter inte den ”andra sidan av myntet” synas.

Självklart är det en katastrof och väldigt illa för huvudmän som utsatts för bedragare.

Men är det ställföreträdares fel att sådant får passera? Nej, det anser jag inte!

Kunniga överförmyndare skulle upptäcka detta om de granskade på ett professionellt sätt, skötte rekrytering och utbildningen,  före man får ett sitt första uppdrag, väl.

Vi är tusentals ställföreträdare (gode män, förvaltare och förmyndare) som arbetar med våra förtroendeuppdrag på ett seriöst sätt för att vi tycker om att försöka hjälpa och stödja andra människor och göra en insats för samhället.

Ersättningen för uppdragen är, oftast, symbolisk i förhållande till de alltmer komplicerade uppgifter uppdragen börjat innehålla.

När vi ställföreträdare får överta ett nytt ärende från någon som haft ärendet innan, så ligger det som en av uppgifterna vid övertagandet att granska de senaste tre åren bakåt i tiden. Detta gäller alla ställföreträdare.

För nya ärenden skall man upprätta en förteckning gällande huvudmannen. Jag vill påstå att det inte alls är svårt att se om någon gjort ett fel.

Det är också lätt att se om det är ett litet räknefel, som är mänskligt att göra och går att rätta till, eller om det handlar om att man bluffat. Med en gång man upptäcker det så talar man naturligtvis med den före detta ställföreträdaren.

Jag har under alla år som ställföreträdare, drygt 20 år, endast upptäckt en (1) person som haft ärendet före mig som bluffat. Vederbörande person anmäldes.

Däremot har ibland jag hittat räknefel som varit små och då har jag erbjudit tidigare ställföreträdare att rätta till dem då det endast handlat om några tiotals kronor.

Härom året gjorde jag själv ett räknefel om 57 kr. Men det syntes ju att jag slagit fel på miniräknaren! Sådant är mänskligt tycker jag och går lätt att rätta.

Ingen utom jag själv såg felet. Jag talade med min huvudman, överförmyndaren och anhöriga och visade upp var jag ”tryckt fel”.

På det sättet fick min huvudman då ännu större förtroende och pengarna bad jag att få ersätta (vilket varken överförmyndaren eller huvudman krävde).

Min uppfattning är att de flesta ställföreträdare arbetar så. Ett stort problem med SVT:s granskning är att ni inte skiljer på formella fel och förskingring/bedrägerier.

Formaliafel kan ju oftast, i bästa fall, rättas till utan att någon kommer till skada.

Som granskningen framförts har nu alla vi som arbetar med samhällets svaga och utsatta fått stämpel på oss att vi är oärliga. Och det stämmer absolut inte med verkligheten.

Vi gör stora insatser frivilligt som samhället annars inte skulle kunna sköta. Dock ska man veta att väldigt många huvudmän har funktionsnedsättningar som på olika sätt gör dem extra utsatta och känsliga.

Även under normala förhållanden får vi ställföreträdare tänka mycket på förtroendeskapande åtgärder.

Många av oss frivilligarbetare kommer nu att få arbeta extra mycket under en lång tid framöver med att trösta oroliga huvudmän eftersom många endast tar till sig budskapet att ”alla gode män är bedragare”.

Ingen av alla oss etiska, ärliga och hängivna huvudmän har kommit till tals.

Det är djupt olyckligt för många av våra klienter som verkligen behöver stöd och hjälp, men nu ”låser sig” för att de blir rädda att bli lurade.

För SVT:s ensidigt speglade budskap uppfattas ju som om att vi alla ställföreträdare är skojare.

Självklart ska man visa på hur bedragare går fram, överförmyndarnas underbemanning som leder till att man inte klarar av sin serviceskyldighet, och ibland har också överförmyndarna dessutom bristande kompetens.

Men bland alla tusentals ställföreträdare som gör frivilligarbete, för glädjen att hjälpa och för småpengar, känns det tråkigt att inte en enda fått komma till tals.

Om SVT:s granskning av gode män – #deutsatta

Gång på gång ser kommunernas överförmyndare mellan fingrarna på felaktigheter som gode män, förmyndare och förvaltare begår. Det visar SVT Nyheters granskning #deutsatta.

Källa: SVT Nyheter

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.