Presidentvalet i USA påverkar ekonomin. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / TT
Debattinlägg

”Hela havet stormar på börsen”

Publicerad

USA-VALET · ”Ekonomer och investerare ogillar svårtolkade lägen och närmaste veckorna får vi räkna med hela havet stormar och att börsen kan svänga kraftigt”, skriver Claes Hemberg.

Om debattören

Claes Hemberg
Sparekonom och författare till Spara med barn

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Valet av Donald Trump som president har chockat världens politiker och ekonomer. Börser öppnar nedåt och oron lär bestå så länge som Trump är mest ett osäkert kort.

Vi vanliga sparare måste tänka längre än några timmar och dagar framåt. Även om börsen idag och närmaste veckorna är mest skakig.

Reaktionerna på Trump är starka.

Om än något mindre än väntat efter Trumps förhållandevis sansade tal. Men världens börser öppnar ändå nedåt.

Ekonomer och investerare ogillar svårtolkade lägen och närmaste veckorna får vi räkna med hela havet stormar och att börsen kan svänga kraftigt.

Då gäller det att lyfta blicken och komma ihåg att vårt sparande är ett Vasalopp. Så sälj inte alla dina fonder och aktier idag.

Sådana grepp ska vi aldrig göra i affekt. Kurserna lär falla och vi kan vänta oss en hoppig ekonomi och börs framöver. Hur länge oron består beror på Trumps utspel de kommande veckorna och månaderna. Inger han lugn kommer börsen gå samma väg, men innan vi vet mer får vi räkna med en skakig tid.

Hur ska vi då agera?

  1. Att sälja i Trump-oron blir det lätt fel. Ska du inte använda pengarna idag, så låt inte nedgångar på kontot bekymra dig. Världens ekonomi växer vidare. Kanske inte närmaste kvartalet, men framtiden tar inte slut idag. Att köpa nu blir också lätt en stökig chansning.
     
  2. Sälj bara till julklappar. Behöver du verkligen pengarna närmaste veckorna så måste du sälja. Men bara då. Annars skulle jag avvakta.
     
  3. Vill du agera – byt till lågprisfonder. Då har du gjort ett säkert rätt. Då vet du att du är vinnare, eftersom du behåller mer pengar och ger bort mindre till fonden. Du kan också välja lägre skatt på sparpengar genom att istället för fondkonto ha dem på ISK-konto.

Finns det någon positiv plånboksfråga då? Jo, våra boräntor. När vi nu går in i en politisk orolig tid kommer boräntorna var långa länge ännu.

Amerikanska centralbankens förväntade räntehöjning i december lär skjutas upp, så även Riksbankens nästa höjning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

USA:s nye president

Mer i ämnet