Elisabeth Ohlson Wallin filmade nazister och motdemonstranter under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september 2017.
Elisabeth Ohlson Wallin filmade nazister och motdemonstranter under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september 2017. Foto: Robert Parniak/Elisabeth Ohlson Wallin
Debattinlägg

”Ingen skillnad mellan nazister idag och på 30-talet”

Opinion ·

Elisabeth Ohlsson Wallin filmade Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg. Nu har hon gjort en kort dokumentär exklusivt för SVT Opinion.

Om debattören

Elisabeth Ohlson Wallin
Fotograf och konstnär

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

– Jag tycker det är skrämmande att kopplingen mellan nazismen idag och 30-talet inte är glasklar för alla människor. Det är ingen skillnad på dem vi ser tåga på våra gator idag, säger fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin.

Hon befann sig mitt i tumultet kring NMR:s demonstrationståg i Göteborg den 30 september 2017. Genom sin lins fångade hon det som hände under demonstrationen. Tillsammans med bilder från förintelsen och intervjuer med dem som överlevde den har hon skapat en kort dokumentär för SVT Opinion.

LÄS MER: Fyra fakta om NMR

– Jag får nästan panik när de som överlevde koncentrationslägren nu dör från oss. De som kan vittna om vad som hände. Idag känns det ofta som att vi tar för lätt på nazismen och att unga människor idag kanske inte får lära sig ordentligt vad som hände.

Se Elisabeth Ohlsson Wallins dokumentär i klippet ovan.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.