Foto: Pontus Lundahl / TT
Debattinlägg

”En enhällig partistyrelse står bakom Björklund”

Folkpartiet ·

”Jan Björklund bör nu ta fortsatt ansvar som partiledare och staka ut den framtida liberala vägen. Vi är glada för att han är beredd att göra detta”, skriver Tina Acketoft, Ewa Bertz och Cristina Glad.

Om debattörerna

Tina Acketoft (L)
Ledamot i EU-nämnden
Ewa Bertz
Ordförande Liberalerna Malmö
Cristina Glad
Vice länsförbundsordf, Folkpartiet Skåne

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Folkpartiet har, tillsammans med våra Alliansvänner, förlorat regeringsmakten. Vi sökte förnyat förtroende som en Allians med ett omfattande gemensamt valprogram samtidigt som vi drev våra egna profilfrågor. Vad förlusten beror på kommer det att komma åtskilliga, mer eller mindre välgrundade analyser från många olika håll, så även från Folkpartiet.

Men det är ett resultat som stämmer till eftertanke eftersom Svt:s vallokalsundersökning, VALU:n, tydligt visade att väljarna uppskattade Alliansens ekonomiska politik och därmed även grunden för den förda politiken.

Därför är det nu viktigt att ta ett djupt andetag och ta ansvar för den uppkomna situationen. Den liberala debattören Fredrik Segerfeldt skriver ”Dags att avgå, Björklund” i en debattartikel på SVT Opinion.

En enhällig partistyrelse ställde sig igår bakom Jan Björklund som fortsatt partiledare.

I opinionssiffrornas skugga är det viktigt att komma ihåg att Jan Björklund var delaktig att föra både Folkpartiet och Alliansregeringen till ännu en valvinst 2010.

Folkpartiet har tillsammans med de övriga Alliansmedlemmarna varit tydliga med att vi går i opposition vid valförlust. Detta gäller fortfarande. Vi ser inga möjligheter till att ingå som regeringsunderlag i en socialdemokratiskt ledd regering eller agera som aktivt stödparti. Däremot är Stefan Löfven och socialdemokraterna välkomna att förhandla med oss i varje enskild fråga.

Jan Björklund bör nu ta fortsatt ansvar som partiledare och staka ut den framtida liberala vägen. Vi är glada för att han är beredd att göra detta.

Fredrik Segerfeldt är mån om att röra sig med definitioner istället för att tala sakfrågor. Att Folkpartiet är det enda svenska parti som bedriver aktivt opinionsarbete och tar ställning för ett svenskt anslutande till Nato avfärdar Segerfeldt som ”bombliberalism”. Det finns få saker som garanterar en fortsatt frihetlighet som ett starkt, solidariskt försvar.

Att Folkpartiet vill ha ordningsomdömen och skärpta ordningsregler i skolan för att sänka ljudvolymen och öka studieron för våra barn kallar Segerfeldt ”paternalism och pekpinneri”. Detta trots att svenska elever själva anger oordningen i skolan som ett stort problem och att Sverige utmärker sig i internationell jämförelse som ett land med låg studiero.

Skolan fortsätter tillsammans med jämställdhetsfrågorna och en svensk NATO-anslutning att vara Folkpartiets profilfrågor.

Fredrik Segerfeldt är varmt välkommen både som betalande medlem och partiaktiv om han vill ta ansvar för den framtida liberala inriktningen och den frihetlighet som vi ämnar fortsätta sätta högst på agendan i Folkpartiet Liberalerna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.