Bild från demonstration i New York den 21 maj 2019, mot nya begränsningar av abort som lagts i åtta amerikanska delstater.
Debattinlägg

”En påtvingad graviditet och förlossning är tortyr”

Publicerad

”Vi vet att aborträtten räddar liv. Var elfte minut dör en kvinna eller flicka i världen på grund av en osäker abort. Den svenska abortlagen bygger på forskning och vetenskap. Vi är stolta över den”, skriver debattören.

Om debattören

Ingrid Frisk
barnmorska och sexualpolitiskt sakkunnig, RFSU

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Kvinnor förtjänar bättre än att skammas för sina personliga livsval.

Kvinnor förtjänar bättre än att tvingas gå igenom en nio månader lång oönskad graviditet och sedan föda fram ett barn som ska adopteras bort.

En påtvingad graviditet och förlossning är inget annat än tortyr.

Det är helt absurt att vi 2019 ska behöva diskutera en så grundläggande mänsklig rättighet som abort. Det är också absurt att en av våra svenska EU-parlamentariker har röstat emot kvinnors aborträtt gång på gång, till och med när det handlar om en 10-årig våldtagen flicka.

Tyvärr är det föga förvånande. Vi vet att abortmotståndare mobiliserar och raffinerar sina metoder, både i Sverige och världen. Motståndet visar sig på olika sätt. Till exempel vet vi att Ebba Bush Thor och Kristdemokraterna vill att barnmorskor ska kunna vägra utföra abortvård.

För oss som stått upp för aborträtten i 86 år är det viktigt att presentera fakta. För såhär är det:

Sverige har en av världens bästa abortlagstiftningar. Den har starkt stöd bland läkare och barnmorskor, i riksdagen och hos 92 procent av svenska folket.

Forskning visar att få kvinnor får besvär efter abort och att lättnad är den dominerande känslan.

Lättnad över att inte behöva tvingas bli förälder när man inte vill eller har förutsättningarna. I vissa fall när kroppen kanske inte ens är färdigvuxen.

Lättnad över att kunna styra över sitt eget liv.

Vi vet att aborträtten räddar liv. Var elfte minut dör en kvinna eller flicka i världen på grund av en osäker abort. Den svenska abortlagen bygger på forskning och vetenskap. Vi är stolta över den.

Ett samhälle där kvinnor nekas den rättigheten kan aldrig vara jämställt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.