Foto: Charlie Neibergall /AP
Debattinlägg

”En personlig fläskbojkott räcker inte, Ulvskog”

Publicerad

DJURHÅLLNING · ”Det är dags att förstå att vi står inför ett stort hot om människor fortsätter att exponeras för antibiotika genom livsmedel”, skriver Fredrick Federley (C).

Om debattören

Fredrick Federley
Kandidat till Europaparlamenetet (C)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Marita Ulvskog har gjort en ”personlig bojkott” av danskt griskött. Det är hedervärt och lovande – när privatpersoner gör det. Som parlamentariker i EU bör man dock ha större ambitioner att få någonting konkret gjort.

Centerpartiets engagemang i grisfrågan har bara under valrörelsen gjort en större påverkan på den danska fläskindustrin än vad Marita Ulvskogs sammantagna tid i parlamentet gjort.

Nu har vi satt frågan på agendan ordentligt. Butiksägare tömmer sina hyllor från antibiotika-spetsat kött från plågade grisar, och medvetenheten hos privatpersoner ökar.

Det gör skillnad när vi är många som står upp för grisen.

Tiden då en personlig bojkott var nog för en parlamentariker är sedan länge förbi. Det räcker inte.

Det är dags att förstå att vi står inför ett stort hot om människor fortsätter att exponeras för antibiotika genom livsmedel.

Socialdemokraterna, Sveriges största parti, står helt handfallna i denna fråga.

Världshälsoorganisationen WHO presenterade den 30 april en rapport där man målar upp en oerhört illavarslande framtid. Lunginflammation riskerar att leda till döden och infektioner kommer att försvåras avsevärt om resistenta bakterier sprids till människor.

Det kommer kosta oss liv, det kommer kosta oss sjukfrånvaro och samhällsresurser, och sjukvården kommer att ställas inför helt nya krav.

Allt detta för billigare fläskkött.

Jag är glad över att ha medverkat till att lyfta diskussionen om den systematiska övermedicineringen av friska grisar, och att man klipper av knorren utan bedövning.

Samtidigt som den danska fläskindustrin visar ilska mot Centerpartiets engagemang så får vi glada e-postmeddelanden från danska privatpersoner som är glada över att Sverige försöker påverka övriga Europa.

Det ska vi vara glada över. Vi har redan gjort skillnad – men vi måste göra ännu mer.

Det är avgörande att väljarna i detta val stärker oss som ser allvaret och har förslagen för att hindra den snabba tillväxten av resistenta bakteriestammar.

Nyckeln till detta är god djurvård, som alltid legat Centerpartiet varmt om hjärtat. Att det också gör att vi får en stärkt svensk fläskproduktion är välkommet på många sätt. Vi är världsledande och våra bönder tar ett enormt ansvar för sina djur både när det gäller utrymmen, förbud mot kupering och i en strikt antibiotikahantering.

Att få med resterande EU på vår linje är viktigt för djuren och vår framtida folkhälsa.

Vi i Centerpartiet ser detta tillsammans med klimatutmaningen och värnandet av den fria rörligheten som de stora utmaningarna under den kommande mandatperioden i Europaparlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

EU-valet 2014

Mer i ämnet