Debattinlägg

”En slags Reva på steroider”

Uppdaterad
Publicerad
MIGRATION ·

”Mos Maiorum är ytterligare en sten i muren runt Fästning Europa. Menar den nya regeringen allvar med sina ambitioner att skapa lagliga vägar in i Europa är detta fel väg att gå”, skriver Malin Björk och Christina Höj Larsen.

Om debattörerna

Malin Björk
Europaparlamentariker (V)
Christina Höj Larsen
Migrationspolitisk talesperson (V)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

För någon vecka sedan började vi höra rykten om en EU-operation för att fånga upp så många papperslösa som möjligt.

En slags Reva på steroider. Vi har nu fått bekräftat att operationen verkligen kommer att ske och att Sverige deltar i den. Det är märkligt om Sveriges nya regering tillåter sig att dras in i detta.

Det är det Italienska ordförandeskapet i EU som ligger bakom denna aktion för att ta krafttag mot den ”illegala invandringen”. Operationen som går under namnet 'Mos Maiorum' kommer utföras mellan 13-26 oktober i år. Samtliga Schengenstater och samarbetsländer är inbjudna att delta.

Den övergripande målsättningen är att eliminera de olagliga vägarna till EU och att öka kontrollen av de papperslösa inom Schengenområdet. Det faktum att det inte finns några lagliga flyktvägar in i EU besvärar tydligen inte.

I uppdraget beskrivs bara bristfälligt vilka myndigheter som kan komma att delta i respektive medlemsstat och hur aktionerna kommer att se ut. Klart står däremot att EU:s vakthund Frontex, myndigheten för samordning av de yttre gränserna, ska spela en central roll.

Utöver det väntas Europol tillsammans med statliga polismyndigheter utföra en betydande del av det operativa arbetet. Mycket pekar på att polisiära aktioner kommer att riktas mot kollektivtrafik och andra strategiska knytpunkter.

'Mos Maiorum' säger sig syfta till att samla in information om smuggling och organiserad brottslighet. Men det finns betydligt mer effektiva sätt att göra det än att lansera en häxjakt på papperslösa.

Aktionen är snarare ett led i den gradvisa kriminaliseringen av människor som söker skydd i Europa, och där EU:s lagstiftning och instrumenten är pådrivande.

Operationen måste också bedömas och dömas i den rådande kontexten där vi har hundratusentals människor på flykt undan krig och förföljelse i Europas närområde.

Då väljer man att satsa på att jaga papperslösa istället för att rädda liv på Medelhavet, öppna gränserna för lagliga flyktvägar, och att stötta Italien och Grekland att ta emot en ökande ström av flyktingar.

Vänsterpartiet är en del av den europeiska asylrörelsen som dagligen kämpar för ett öppet Europa. Vi vill ha ett solidariskt Europa dit människor på flykt kan ta sig säkert, få ett värdigt mottagande och få sin asylrätt prövad under rättssäkra förhållanden.

'Mos Maiorum' är just motsatsen och ytterligare en sten i muren runt Fästning Europa. Den är helt oförenlig med vår kamp för asylrätt. Operationen är en konkret fara för alla dem som söker skydd, för dem som riskerat sina liv på flykt och som tvingas välja allt farligare vägar i takt med att de hittills kända vägarna till EU bevakas och stängs.

Av informationen går inte att utläsa vad som kommer hända med de papperslösa som ringas in, och vi har nu ställt en tydlig fråga kring detta till Rådet.

Operationer som 'Mos Maiorum'har genomförts på EU-initiativ tidigare, och i Sverige har vi REVA färskt i minnet. Vi minns vänner till oss, födda i Sverige eller utomlands, som visiterades, misstänkliggjordes och granskades i statens häxjakt på papperslösa.

Vi glömmer inte den bristande rättssäkerheten och de kultur- och etnicitetsmarkörer som lade grunden för omfattande kränkningar. Vi var tydliga motståndare till REVA och vi vägrar stödja liknande insatser på internationell nivå.

Ett befarat EU-REVA är ett oförsvarbart steg i fel riktning för oss alla som värnar migranters rättigheter i EU. Vi har försökt få information om var och hur beslutet att Sverige ska delta har tagits men får inga andra svar av Justitiedepartementet än att Sverige ska delta och att detta inte är första gången.

Sverige har idag en ny röd-grön regering som uttalat sig positivt om lagliga vägar in i EU. Ett projekt som 'Mos Maiorum' är den totala motsatsen till detta.

Morgan Johansson som är ny justitieminister måste nu omedelbart svara på frågan om han avser att Sverige fortsatt ska delta i denna och liknande aktioner eller om han kommer stå upp för en ny och human flyktingpolitik.

Vi kräver också en omedelbar förklaring till varför informationen undanhållits allmänheten och övriga berörda aktörer.

Menar den nya regeringen allvar med sina ambitioner att skapa lagliga vägar in i Europa är detta fel väg att gå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.