Foto: Ruud, Vidar
Debattinlägg

”Endast veganismen kan avvärja en klimatkatastrof”

Publicerad
MILJÖ ·

”Att kalla sig själv för miljömedveten (eller djurvän för den delen) och samtidigt äta djurprodukter ser jag som ett lika stort hyckleri som att vara slavägare och människorättsaktivist”, skriver Axel Lilliestråle.

Om debattören

Axel Lilliestråle
Skribent

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Miljöproblemen idag håller på att bli så stora att de inte verkar vara populära att debattera om längre.

Men för att undvika en fullständig klimatkatastrof så måste vi nu hjälpa jorden att återuppta sin balans genom att radikalt minska utsläppen av växthusgaser såsom koldioxid och metan.

Det verkar dock råda en stor okunskap om vad som är den största klimatboven av alla.

Enligt FN:s klimatpanel är animaliskt jordbruk den odiskutabelt största boven vad gäller utsläpp av växthusgaser. Utsläppen av växthusgaser är ungefär lika höga som från konventionellt till ekologiskt animaliskt jordbruk.

Dessutom spelar animalieindustrin (alltså kött- ägg- mjölk- och fiskeindustrin) en avgörande roll för uppkomsten av andra allvarliga miljöproblem såsom övergödning, försurning, vattenbrist, avskogning, utfiskning med mera.

Att bli vegan, alltså att inte äta några djurprodukter, är det mest kraftfulla vi kan göra för att lösa de ovan nämnda miljöproblemen, enligt FN.

Denna sanning speglar inte miljöskyddsorganisationernas informationsmaterial. Organisationer vars uppdrag är att skydda miljön borde logiskt sett satsa enorma resurser på att informera det som FN:s klimatpanel hävdar.

WWF tog 2014 över en hemsida som ursprungligen skapades av SLU, kallad köttguiden. Hemsidan uppmanar läsarna att bland annat äta mindre kött. De menar att en hållbar nivå på köttkonsumtionen ur ett miljöperspektiv motsvarar till exempel 200-400 gram nötkött per vecka.

WWF brukar på regelbunden basis även lansera en lista kallad fiskguiden. Varken fiskguiden och köttguiden uppmuntrar sina läsare att bli veganer, utan snarare att välja högkvalitativt kött i mindre mängd.

Ingenstans står det fundamentala som FN hävdar, nämligen att kött-, mejeri-, ägg- och fiskeindustrin påverkar miljön mer än någon annan källa och att vi mer eller mindre bör utesluta alla animaliska produkter för att undvika en klimatkatastrof.

Naturskyddsföreningen menar att minskad köttkonsumtion i förmån till naturbeteskött är en lämplig lösning.

Vad gäller problematiken med fiske ägnar organisationen mycket kraft till att stimulera konsumtionen av ”rätt fisk” genom en lista lik WWF:s fiskguide. Organisationen beskriver inte att vi praktiskt taget måste sluta äta fisk och andra marina djur för att haven ska kunna återhämta sig.

Greenpeace, en mer radikal organisation, beskriver på en fempunktslista via hemsidan vad man som privatperson kan göra för att leva ett grönare liv. Även de skriver att man bör äta ”mindre kött”. Sorgligt nog vågar denna organisation inte nämna ordet ”vegan”.

För det är veganismen som gäller om vi ska undvika en klimatkatastrof.

Det är den (o)bekväma sanningen som inte ens Al Gore talar om.

Att kalla sig själv för miljömedveten (eller djurvän för den delen) och samtidigt äta djurprodukter ser jag som ett lika stort hyckleri som att vara slavägare och människorättsaktivist.

Vi kan och vill undvika en klimatkatastrof, men då måste vi sluta konsumera alla former av djurprodukter, vilket aldrig har varit enklare. Jag undrar när miljörättsorganisationerna ska våga använda ordet ”vegan”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.