Barsebäck Foto: Janerik Henriksson / TT
Debattinlägg

”Energiöverenskommelsen en vinst för alla”

Kärnkraft ·

”Nu säkerställs att en avveckling påbörjas av de äldsta reaktorerna och att ingen ny kärnkraft byggs. Det ska vidare bli mer lönsamt och enkelt att producera sin egen el. Detta är något Miljöpartiet drivit länge och detta är en stor seger”, skriver Eva Goës.

Om debattören

Eva Goës
Språkrör MP 1986-1988

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hans Blix skriver i en debattartikel på SVT Opinion att Miljöpartiet borde ”släppa fram kärnkraften”. Det håller jag inte med om.

Mänskligheten står vid ett vägskäl – vi måste välja att bryta oss ur kärnbränslekedjan och välja effektiv, förnybar och hållbar energi som inte hotar hälsa och miljö. Att vända sig bort från kärnkraft går hand i hand med att avskaffa kärnvapen och detta bidrar till fred i världen.

Kärnkraften är inte någon lösning på klimathotet.

Lösningen är energieffektivisering, smart energiteknik och olika förnybara energilösningar. Framtiden är förnybar och vi måste satsa på 100 % förnybar energi och ställa om till ett hållbart samhälle för kommande generationers människor och miljö.

Ny kärnkraft blir oerhört dyr och klarar sig inte utan statlig subventionering, har inte Hans Blix insett det? Kärnkraft är beroende av import av kärnbränsle från Ryssland och andra länder.

Kärnkraft och inte minst de gamla svenska reaktorerna har för länge sedan passerat bäst-före-datum. Det har man förstått i Tyskland och Japan, där man efter haveriet i Fukushima har beslutat att avveckla kärnkraften. Varför inte Sverige?

En engelsk utredning från marknadsanalytikerna i Citygroup Global Markets sågar fullständigt kärnkraft i framtiden eftersom den inte är ekonomiskt bärkraftig och avråder investerare från att satsa.

Det finska kärnkraftverksbygget Olkilouto är ett tydligt exempel på detta. Verket skulle stått klart 2009 men nu tror kraftbolaget TVO att det kan vara i drift 2015. Det har hittills blivit mer än dubbelt så dyrt som beräknat. De reaktorer som planerats i USA har alla lagts på is, utom de två som på olika sätt får delstatligt ekonomiskt stöd.

I 40 år har det sagts att fusionskraft ”kommersialiseras om 25-30 år”. Vi kan inte sätta vårt hopp till att problemen ska lösas i framtiden. Även om fusionskraft skulle visa sig fungera ger den inget bidrag före 2050!

Vad Hans Blix missar är att målet om 100 procent förnybart har stöd av en majoritet i riksdagen av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet! Socialdemokraterna och Miljöpartiet har också kommit överens om att höja ambitionsnivån i elcertifikatsystemet till 30 TWh år 2020.

Det ska vidare bli mer lönsamt och enkelt att producera sin egen el. Detta är något Miljöpartiet drivit länge och detta är en stor seger!

Miljöpartiet har under valet drivit frågan om att flera reaktorer ska stängas under kommande mandatperiod. Det ska ske genom höjda säkerhetskrav och kostnader.

Energiöverenskommelsen är därmed en stor vinst för alla som kämpat för att kärnkraften ska avvecklas till förmån för förnybar energi och energieffektivisering.

Nu säkerställs att en avveckling kommer att påbörjas av de äldsta reaktorerna och att ingen ny kärnkraft byggs. Vattenfalls arbete att utreda ny kärnkraft avslutas och målet för energipolitiken blir 100 procent förnybar energi.

Den som tar klimatansvar satsar på förnybar energi och energieffektivisering. Den fossila energin och kärnkraften fasas ut!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.