A museum employee walks past the 480 B.C bronze statue of the ancient Greek god of the sea, Poseidon, displayed in a new exhibition of the National Archaeological Museum in Athens, Monday, Sept. 26, 2016. ”Odysseys,” a temporary exhibition at the museum, will open to the public on Monday, Oct. 3, 2016, as the main commemorative event to celebrate the museum's 150th anniversary. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Till vänster en bronsstaty av Poseidon från 480 före Kristus. Till höger Erik Fransson, organisationen Ung cancer. Foto: AP Photo / Petros Giannakouris / Ung Cancer
Debattinlägg

”Fler killar måste börja kolla bollarna”

Opinion ·

”Informationen om testikelcancer är bristfällig samtidigt som unga män själva är sämre på att söka vård. Det här måste nu bli bättre”, skriver Erik Fransson, organisationen Ung Cancer.

Om debattören

Erik Fransson
Ung Cancer

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Under november månad debatteras prostatacancer och screening flitigt medan det ofta glöms bort att testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna.

Idag är rutiner och kunskapen kring många vanliga cancerformer väl utvecklade. Kvinnor kallas till exempel till mammografier för bröstcancer och cellprovtagningar för livmoderhalscancer. Nu drivs också frågan för att män på liknande sätt ska börja screenas för prostatacancer.

Allt detta är mycket positivt men samtidigt dras testikelcancer, Sveriges vanligaste cancerform bland unga vuxna, med bristande information och kunskapsluckor. Unga killar vet sällan själva om att de är i riskzonen, ämnet är stigmatiserat och informationen från till exempel skolsjuksköterskor är ibland undermålig.

Män är också överlag sämre på att söka vård än kvinnor. En anledning till det är att män inte vet vart de ska vända sig. Det finns ingen naturlig plattform för killar att prata om sitt underliv och sexualitet.

Kvinnor har gynekologer, barnmorskor på ungdomsmottagningar och går på sina cellprovtagningar. Men unga killar har inte dessa naturliga arenor.

Testikelcancer angriper också männen i deras mest produktiva år. Med tanke på detta och hur vanligt det är i åldersgruppen är det därför naturligt att kunskapen och informationen kring sjukdomen förbättras.

Att känna till hur testikelcancer kan påverka ens framtida sexliv och möjligheter att skaffa barn ingår i unga mäns sexuella och reproduktiva rättigheter. Det är därför rimligt att beslutsfattare, politiker och tjänstemän ser till att detta bättre tillgodoses.

Trots många institutionella brister kopplat till testikelcancer är det turligt nog samtidigt lätt för män att själva utföra en form av screening, nämligen att undersöka sin egen pung.

För även om nästan alla som får den här cancerformen överlever är det viktigt att tidigt upptäcka den.

På så sätt minskar risken för spridning till övriga kroppen och att behandlingen blir lindrigare. Det påverkar i sin tur den framtida livskvaliteten och gör att man får färre biverkningar och komplikationer efteråt.

Ett sätt att förbättra villkoren för de killar som drabbas av testikelcancer är att sprida information, få fler att prata om det och minska skammen kopplat till ämnet. Ända sedan vår organisation grundades har den här typen av arbete ingått i vårt huvudsakliga uppdrag.

Av den anledningen drog vi i våras igång informationskampanjen Kolla Bollarna där syftet var att öka kunskapen om sjukdomen och få fler unga män att undersöka sig själva och tidigare upptäcka testikelcancer.

Något vi också hoppas och tror att vi lyckats med.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.