Debattinlägg

Etiska nämnder låter försöksdjur plågas till döds

OETISKA DJURFÖRSÖK ·

Camilla Björkbom om nytt EU-direktiv som försämrar djurskyddet för försöksdjur:

Tidigare skulle forskare undvika att försöksdjur plågades till döds – men från och med 1 januari är det enligt ett nytt EU-direktiv uttryckligen tillåtet. I Sverige avgör de djurförsöksetiska nämnderna vilka djurförsök som får utföras. Det låter bra i teorin – men i praktiken godkänner nämnderna 99 procent av alla ansökningar som kommer in, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt.

Från och med den 1 januari i år blev det lagligt att i svenska djurförsökslaboratorier använda döden som slutpunkt för djurförsök. Det här innebär att de djur som används i försök får plågas till döds, utan att lidandet avbryts av hänsyn till djuret.

Enligt de tidigare svenska föreskrifterna för djurförsök skulle forskaren undvika att djur plågades till döds i djurförsök. Enligt de nya reglerna är det istället uttryckligen tillåtet att utsätta djuret för obegränsat lidande tills djuret självdör som en följd av försöket.

Denna oacceptabla försämring av det svenska djurskyddet vid djurförsök är en konsekvens av inarbetningen av EU:s direktiv om djurförsök i svensk lagstiftning. En viktig del av EU:s arbete med att utforma direktivet gjordes under tiden som Sverige var ordförandeland i EU. Den svenska regeringen hade haft stor möjlighet att påverka utformningen – om viljan funnits. Istället har de godkänt en försämring som innebär att det inte finns någon gräns för hur mycket lidande djur får utsättas för i djurförsök.

Hur kunde det bli så här?

Samtidigt som det nya EU-direktivet tillåter att djurförsök med döden som slutpunkt utförs bör det enligt direktivet undvikas att djuret plågas till döds ”på grund av det svåra lidande som upplevs under perioden före döden”. I direktivet står också att det ur etisk synvinkel bör ”finnas en övre gräns för den nivå av smärta, lidande och ångest som djuren får utsättas för i vetenskapliga försök”.

Det bör därför enligt EU-direktivet vara förbjudet att genomföra försök som leder till allvarligt lidande, allvarlig smärta eller ångest för djuret, men direktivet är inte konsekvent. I skälen till att EU beslutat om ett nytt djurförsöksdirektiv står en sak, men i artiklarna, alltså det regelverk som kommer att gälla framöver, står något annat.

Utgångspunkten var att striktare bestämmelser i Sverige skulle få behållas, men problemet är att det i den tidigare svenska lagstiftningen inte fanns ett tillräckligt tydligt förbud mot att utföra försök där djuret självdör till följd av plågorna.

Förutsättningen för att djurförsök ska kunna utföras och att djur plågas till döds är att försöken är godkända av djurförsöksetisk nämnd. Det låter kanske betryggande i teorin. I praktiken godkänner de etiska nämnderna 99 procent av ansökningarna om etisk prövning av djurförsök. Av de få som avslås är det flera som godkänns vid förnyad ansökan som kompletterats eller skrivits om. Om en ansökan avslås kan den som ansöker om att få utföra djurförsök alltid överklaga beslutet. Ingen annan kan överklaga.

Djurens Rätts krav på förändringar:

● Att det enligt djurskyddslagen ska vara förbjudet att utsätta djur som används i djurförsök för obegränsat lidande.

● Att det ska upprättas handlingsplaner för arbetet med att minska antalet djurförsök och minska lidandet för de djur som utnyttjas i djurförsök.

● Att det införs möjlighet att överpröva beslut av djurförsöksetiska nämnder som innebär godkännande, och att djurskydds- och djurrättsorganisationer ges talerätt.

● Att utveckling av moderna alternativ till djurförsök ges ökade anslag.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.