Tiggeri
En majoritet av svenskarna vill att tiggeri förbjuds, men Sveriges Stadsmissioner anser att ett förbud är att sopa problemet under mattan. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Ett tiggeriförbud riskerar att öka kriminaliteten”

”Att underlätta säsongsarbete och okvalificerade jobb och ge människor möjlighet att ta steget in i samhället, är ett klokare sätt att bekämpa fattigdom, än att än att förbjuda och jaga bort människor i nöd från gator och torg”, skriver Lotta Säfström.

Om debattören

Lotta Säfström
Ordförande, Sveriges Stadsmissioner

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Moderata kommunal- och oppositionsråd driver på för ett nationellt tiggeriförbud.

Socialdemokraterna i Eskilstuna driver igenom ett lokalt tiggeriförbud och statsminister Stefan Löfven (S) tycker att det är ett ”intressant förslag”.

De politiker som förordar och röstar för tiggeriförbud företräder i en majoritet av fallen kommuner där Sveriges stadsmissioner verkar och där vi varje dag möter människor i yttersta nöd, vars enda möjlighet till försörjning är att sträcka ut handen och be okända om en slant.

Vi förstår att man reagerar negativt på utsatthet, det gör vi med. Men lösningen att försöka osynliggöra fattigdomen och sopa problemen under mattan är varken human, anständig eller långsiktigt effektiv. Tvärtom.

Argumentationen för förbud utgår ifrån att det är nödvändigt för att motverka kriminalitet. Uppenbarligen har förbudsivrarna missat den nya lag som gäller från 1 juli i år, som gör det straffbart att utnyttja människor genom tvångsarbete, tiggeri eller orimliga arbetsförhållanden.

Sedan förra sommaren finns dessutom en ny lag som underlättar avlägsnande av otillåtna bosättningar.

Att ge polisen extra resurser för att arbeta mot prostitution, olika former av trafficking och illegala bosättningar, är ett betydligt effektivare sätt att komma åt denna problematik, än att förbjuda enskilda att be om en slant så att deras barn kan gå i skolan.

Ett tiggeriförbud riskerar snarast att öka kriminaliteten och göra de ljusskygga delar av tiggeriverksamheten, som även vi ser och oroas över, betydligt svårare att komma åt.

En annan viktig aspekt av debatten är att många av förslagen strider mot EU:s grundläggande fri- och rättigheter. Fri rörlighet och yttrandefrihet gäller inte bara oss välsituerade nordeuropéer utan även människor från betydligt tuffare förhållanden i Syd- och Östeuropa.

Sveriges stadsmissioner har länge arbetat för att hjälpa EU-medborgare i utsatthet till en bättre tillvaro.

På våra enheter Crossroads har vi har erbjudit stöd och hjälp, språkundervisning , juridisk rådgivning och information om villkor och möjligheter i Sverige. I projektet EU-migranter som resurs har vi lotsat människor till jobb genom att koppla ihop arbetsgivare med dem som inget hellre vill än att sluta tigga.

Vår erfarenhet, efter att ha mött tusentals fattiga EU-medborgare i jakt på ett bättre liv, är att den absoluta majoriteten efterfrågar arbete.

Att underlätta säsongsarbete och okvalificerade jobb och ge människor möjlighet att ta steget in i samhället, är ett klokare sätt att bekämpa fattigdom, än att än att förbjuda och jaga bort människor i nöd från gator och torg.

Sveriges stadsmissioner välkomnar varmt såväl moderater som socialdemokrater att besöka närmaste Crossroads. Där finns lång erfarenhet och mycket kunskap som vi gärna delar med oss av och som vi hoppas kan få förbudsivrare att inse hur kontraproduktivt och inhumant kravet på ett tiggeriförbud är.

Vi är överens med politiken om att man inte längre passivt kan stå och titta på när människor far illa.

Men mer passivt än ett förbud som överhuvudtaget inte löser grundproblematiken kan det knappast bli.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.