EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) hävdar att den partigrupp som både M och KD tillhör gör allt den kan för att i dag rösta ner en reform för större öppenhet. Foto: Fredrik Persson/TT
Debattinlägg

”EU-högern ger ett långfinger till demokratin”

”Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp, EPP, har vänt på varje sten i jakten på sätt att sabba reformen”, skriver Max Andersson (MP), EU-parlamentariker.

Om debattören

Max Andersson (MP)
EU-parlamentariker

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I dag torsdag har EU-parlamentet en unik chans att stärka demokratin. Då röstar vi om ett förslag om att ledamöterna ska behöva redovisa sina möten med lobbyister.

Det här gillar inte Moderaterna och Kristdemokraterna, och deras partigrupp är redo att sätta grundläggande demokratiska principer ur spel för att sänka reformen.

Saken gäller omröstningen om EU-parlamentets arbetsordning, det regelverk som styr vad ledamöterna får göra.

Jag har varit den gröna partigruppens förhandlare och lagt förslag om att EU-parlamentariker som ansvarar för en viss fråga ska behöva redovisa sina möten med lobbyister.

Mitt syfte är att göra det svårare för rika särintressen att köpa sig inflytande.

Men Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp, EPP, har vänt på varje sten i jakten på sätt att sabba reformen. Deras bästa chans är att tillämpa en obskyr regel som låter stora partigrupper kräva en sluten omröstning.

Den mest meningsfulla öppenhetsreform som EU har sett på år och dagar kan alltså komma att röstas i hemlighet. Satiren är inte död!

Det är värt att poängtera att vi inte har haft någon sluten omröstning under mandatperioden, annat än vid personval. Det är viktigt att politiker röstar inför öppen ridå, så att väljarna kan se vad vi gör och hålla oss ansvariga.

Det är svårt att hitta ett bättre exempel för att illustrera vikten av öppenhet för politiska beslut: EPP gör kalkylen att många ledamöter som inte vill ha större insyn i sina kalendrar kommer att rösta ja till reformen om de behöver stå för det inför sina väljare.

Samma ledamöter kommer att rösta nej om de får chansen att göra så i hemlighet.

Insyn är ett av våra viktigaste verktyg för att jämna ut spelplanen i EU. Idag dominerar storföretagen med sina överlägsna ekonomiska muskler lobbylandskapet i Bryssel.

Enligt kampanjgruppen Corporate Europe Observatory har bara fossilgasindustrin minst tusen lobbyister i Bryssel och lägger 100 miljoner euro per år på att påverka beslutsfattarna, vilket är 30 gånger mer än de miljörörelser som jobbar mot fossilgasanvänding.

Öppna mötesregister blir en morot för ledamöter att träffa miljörörelsen, konsumentorganisationer och fackföreningar minst lika ofta som företagens representanter.

Det blir också lättare för allmänheten att se vilka ledamöter som bara har möten med fossilindustrin och struntar i miljörörelsen.

Får vi igenom en skärpning av EU-parlamentets lobbyregler så kan det höja ribban för demokratin i hela unionen. Det lobbyregister som idag finns behöver stärkas. Men förhandlingarna kring en tilltänkt reform har kört fast.

För att hindren ska lösas upp behöver EU-parlamentet visa god vilja och rösta för det enda meningsfulla förslag till större öppenhet som idag ligger på bordet.

När jag tillsammans med företrädare för andra politiska partigrupper har förhandlat fram de nya lobbyreglerna så tog vi höjd för att högergruppen EPP som vanligt skulle ta ställning för lobbyindustrins intressen.

Det får stå för EPP att de inte förstår problemet med att företagen har alldeles för mycket makt över EU-politiken.

Däremot är till och med jag förvånad över vilket fulspel som högerns partigrupp har uppvisat i slutspurten inför omröstningen, när de inte ens vill låta väljarna se hur politikerna röstar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.