Debattinlägg

EU:s föreningsregler hotar Sveriges välfärd

Alf Svensson (KD) , David Lega (KD) och Andreas Carlsson (KD):

VÄLFÄRD EU-kommissionen kräver att Sverige ska EU-anpassa sina momsregler, något som skulle vara ödesdigert för svenskt föreningsliv. Kan vi begära att EU ska förstå vad svenskt föreningsliv betytt och betyder? Kanske inte helt och hållet. Men regering och riksdag måste fatta och förstå. Utarmar vi föreningssverige devalverar vi vår välfärd. Det skriver KD-trion Alf Svensson, David Lega och Andreas Carlsson.

EU-kommissionen kräver att Sverige ska anpassa sina momsregler till EU:s system och hotar med att inleda ett så kallat fördragsbrottsförfande, det vill säga EU hotar med att stämma Sverige.

Kan vi begära att EU-kommissionen ska förstå vad svenskt föreningsliv betytt och betyder? Att idrottsklubbar och ideellt arbetande grupper av alla de slag fångar upp och engagerar människor, demokratiserar och skapar vad vi alla önskar – samhällsgemenskap? Kanske inte helt och hållet. Men regering och riksdag måste fatta och förstå. Utarmar vi föreningssverige devalverar vi vår välfärd.

Sveriges regering har lämnat ansökan till EU-kommissionen om att organisationer med en omsättning under en miljon kronor per år ska slippa redovisa moms. Därmed försöker regeringen stoppa kommissionens krav på Sverige att momsbelägga ideella föreningar. Äntligen görs något konkret från regeringens sida, efter en rad löften från finansminister Anders Borg (M) om att förändringar inte ska påverka ideella sektorn negativt.

Bakgrunden är att EU-kommissionen kräver att Sverige ska anpassa sina momsregler till EU:s system och hotar med att inleda ett så kallat fördragsbrottsförfande, det vill säga EU hotar med att stämma Sverige.

Skulle regeringens ansökan om undantag gå igenom är det en stor framgång. I synnerhet om man jämför med kommissionens ursprungliga krav. Men den omsättningsgräns på en miljon som ansökan innehåller är fortfarande för låg för många föreningar.

Det är inte bara elitidrotten som påverkas. Alla våra föreningar med stor barn- och ungdomsverksamhet som bygger sin verksamhet på ideella krafter kommer att drabbas hårt. Och det är enkelt att förstå att därmed drabbas hela det civila samhället, inte enbart idrotten.

Det senaste året har hotet om en förändring upprört och engagerat aktiva i ideella föreningar och organisationer i hela landet. Idrottsrörelsen har uttryckt sitt tydliga stöd för att stå bakom regeringen i kampen mot EU-kommissionen för att nå ett generellt undantag. Idrotten vill inte ha någon omsättningsgräns över huvud taget. Det är en rimlig ståndpunkt, men strider mot EU-rätten. Därför kommer vi att kämpa för att själva momsdirektivet ändras. Vi som företrädare för Kristdemokraterna uppmanar regeringen att också kraftfullt strida för ett generellt undantag för ideella föreningar i det nya momsdirektivet.

Den summa som ansökan rymmer, en miljon kronor, är väsentligt mycket bättre än utredningens första förslag på 250 000 kronor. Men det är likväl så att många föreningar kommer att hamna i ett gränsland. För dessa föreningar innebär omsättningsgränsen extra administrativt krångel, och inte minst minskade intäkter om man passerar gränsen och tvingas att betala moms.

Detta kommer i förlängningen innebära att föreningar splittras. Låt oss säga att en skid- och orienteringsklubb med gemensam verksamhet skulle passera en omsättning på en miljon om året. I stället för ökat krångel och mindre pengar är det nära till hands att föreningen väljer att rent juridiskt dela upp sig i två separata organisationer, vars verksamhet var för sig hamnar under omsättningsgränsen på en miljon kronor.

Det kan inte vara en målsättning vare sig för EU-kommisionen eller Sveriges regering att främja splittring i föreningssverige. Sönderslagna föreningar är inte en utveckling vi vill nå i vårt land. Tvärtom ska föreningslivet kunna växa fritt och obehindrat. Därför fortsätter Kristdemokraterna att kämpa för det civila samhället och den ideella sektorn i Sverige och inom EU.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.