Foto: Adam Ihse/TT
Debattinlägg

”EU:s nya parlament kan förvärra Ukrainakrisen”

EU-valet ·

”I en genomgång framkom att de framgångsrika högerpopulistiska, men även vänsterpopulistiska, partierna är beklämmande samstämmiga i sin ovilja att kritisera Ryssland”, skriver Maria Nilsson (FP).

Om debattören

Maria Nilsson
Riksdagskandidat (FP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Östra Ukraina står i brand, på väg mot ett fullskaligt inbördeskrig. Samtidigt finns det farhågor att det tillträdande EU-parlamentet är mindre benäget att bistå Ukraina och kommer att stå än mer passiva inför landet som står på randen till inbördeskrig.

Efter den orangea revolutionen bodde jag på Krim, i staden Kertj längst ut på den östra spetsen. Jag arbetade på en NGO med bland annat tjejgrupper och vuxenutbildning, och reste omkring en del i Ukraina.

Rysslands annektering av Krim är folkrättsvidrig, men jag tycker att situationen som nu utvecklas i Östra Ukraina är än mer skrämmande.

För drygt två månader sedan, den 6 april, började proryska separatister ockupera statliga byggnader i Donetsk. Sedan dess har krisen fördjupats. 

De senaste veckorna har skottlossningar och dödsfall rapporterats dagligen på båda sidor. I veckan rapporterades bl a att 45 proryska separatister dödades under försöket att inta den internationella flygplatsen i Donetsk.

Human Rights Watch slog för några veckor sedan fast att situationen var alarmerade, med godtyckliga bortföranden av internationella observatörer, oppositionella, journalister och tidigare makthavare.

Problemet är att den högerpopulistiska och högernationalistiska våg som förra helgen svepte som en korseld genom EU:s medlemsländer också kan få allvarliga konsekvenser för unionens hållning i Ukrainakrisen.

I en genomgång som tidningen Kyivpost gjort framkom att de framgångsrika högerpopulistiska, men även vänsterpopulistiska, partier är beklämmande samstämmiga i sin ovilja att kritisera Ryssland.

Franska Front National har upprepade gånger kritiserat bland annat EU och den franska utrikesministern för att vara russofober. Vid folkomröstningen på Krim var Front National och Jobbik några av de så kallade valobservatörerna.

Front Nationals ledare Marine Le Pen sa i helgen att hon beundrar Vladimir Putin lika mycket som Angela Merkel.

I Grekland har vänsterpartiet Syriza, som fick flest röster i deras EU-val, inte erkänt regeringen i Kiev, samtidigt som brittiska UKIP:s ledare Nigel Farage har flitigt använts som Putins lydiga marionett i den statskontrollerade tv-kanalen Russia Today. Farage har också vid ett tillfälle sagt att Vladimir Putin är den ledare han beundrar mest.

Även bland de svenska partierna förenas vänstern och högern i motviljan att fördöma Ryssland.

Att Sverigedemokraterna svajar på frågan om EU ska syssla med beskydd av mänskliga rättigheter är inget nytt, men även Vänsterpartiets avgående parlamentariker Mikael Gustafsson lade ned sin röst när EU-parlamentet antog en resolution att fördöma det ryska agerandet i Ukraina.

Östra Ukraina står i brand och över resten av Europa sveper en högerpopulism som saknar insikt om grundläggande fri- och rättigheter, samtidigt ser vi en vänstervåg som hellre kritiserar NATO än Ryssland.

Det kommer att vila ett tungt ansvar på andra EU-ledamöter, inte minst från den liberala partigruppen ALDE att stå upp för de gränslösa mänskliga rättigheterna.

EU får inte vika en tum i fördömandet av det ryska stödet för separatisterna i östra Ukraina. Värdet av ett fritt och enat Ukraina är alltid högre än eventuella ekonomiska fördelar från gynnsamma gaspriser.

EU:s grundtanke handlar om fred och frihet. När krig, protektionism och nationalism lurar kring hörnet kan detta aldrig nog upprepas.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.