Relationsexperten Eva Rusz har tudelade känslor och tankar kring alla hjärtans dag. Foto: Anna Hållams/SCANPIX/Privat
Debattinlägg

”Älska dig själv denna dag”

Publicerad

OPINION · ”Ett sätt som jag skulle tycka borde vara förenligt med modernt tänkande kring alla hjärtans dag vore att man lär ut och uppmuntrar hur vi kan lära oss att älska oss själva först”, skriver Eva Rusz.

Om debattören

Eva Rusz
Relationsexpert, psykolog, psykoterapeut

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ja så är den då här igen den kära gamla vännen – eller vad man nu skall kalla den. Dagen då alla människor i västvärlden uppmuntras att visa sin kärlek och respekt för sina kära vänner, familjer, kollegor och klassrumskompisar.

Detta påfund är en kombination av urgamla idéer hur vi kan visa kärlek för varandra, kombinerat med handelns allt mer mättade och påkostade gåvor. Gåvor som vi skall uppmuntras att köpa till varandra för att visa vår äkta kärlek och respekt.

För mig som relationsexpert infinner sig både tudelade känslor och tankar.

Genom åren har jag lyssnat på otaliga och återigen otaliga människors ångest över denna dagen ” D”, som  för många snarare cementerar känslor och tankar om att man är och står ensam i världen, ”no matter what”.

Många tolkar det som att man bara har ett värde när man får tecken på uppskattning. Och vice versa.

Jag har tagit del av skolungdomars förtvivlan över att inte ha varit den elev som fick en blomma eller hälsning. Jag har tagit del av oändligt sorgliga historier om hur de som inte har ett stort nätverk eller många vänner fasar för denna dag, en dag som de helst vill glömma och bortse ifrån.

Är det då fel att vi har en dag per år där vi skall manifestera vår kärlek till våra medmänniskor?

Självklart inte.

Men varför skall vi bara göra det en gång per år? Och varför kan vi inte bredda tanken med denna dag så att den också omfattar alla ensamma människors liv och värden.

Så deras liv och egenvärde får en ”boost” istället för en förstärkt upplevd känsla om att man inte tillhör den gruppen av människor som får höra eller tro att de är älskbara?

Min iakttagelse är sedan många år att de finns ännu mer ensamma människor än någonsin i Sverige och i västvärlden idag.

Trots att de flesta är engagerade med alla aktiviteter som de sociala medierna erbjuder, så ökar alienationen ju mer vi sitter ensamma framför datorn och tror oss vara en del av den realtid som sociala medier erbjuder oss – men som inte är riktig tid, alltså ”real life”.

Kärnan i människans liv är sedan hundratusentals år vetskapen, minnet som vi besitter att vi vill bli tänkta på. Det skiljer oss från däggdjuren som kan leva ett liv utan att lida av att inte bli tänkta på.

Om vi inte har den sociala nätverket som ger oss den möjligheten att känna att vi är tänkta på så kan detta för många leda till nedstämdhet, depressioner, oro och ångest.

Ett sätt som jag skulle tycka borde vara förenligt med modernt tänkande kring ”alla hjärtans dag ”, vore att man lär ut och uppmuntrar hur vi kan lära oss att älska oss själva först.

Att lära oss tycka att vi alla är okej, oavsett antalet vänner, sociala media vänner, chokladaskar eller rosor – som vissa av oss likt trofeer kan ha för att inför andra bekräfta vårt egenvärde.

Att kunna älska sig själv är den absolut viktigaste lärdomen vi människor kan få. Den ger energi och livskraft, den ger oss styrka och mod.

Om vi tillåter att andra skall avgöra på vilket sätt vi skall känna oss älskbara, vare sig det är handelns vinstmotiv eller andra ”likes” från när och fjärran, ja då riskerar vi att bli mer sårbara och svaga så länge som vi inte ifrågasätter vad som är på gång.

Jag är som sagt kluven till denna dag och tycker nog med all den erfarenhet som jag har att alla hjärtans dag mer borde lära oss att fokusera på hur unika och bra vi människor är.

Alla hjärtans dag, borde därför ersättas med ”Älska-dig-själv-dagen”.

Älska dig själv denna dag.

Gör något bra för dig själv, som bara du vet att du kan uppskatta.

Jämför dig inte med andra!

Bestäm dig för att ge dig själv den bästa presenten: att du älskar dig själv, oavsett vad du tror och tänker att alla ”andra” tänker.

Köp dig en vacker ros och en stor chokladask, bjud in dig själv till en god middag och öva dig i att memorera alla skäl till varför just du är en älskbar människa.

Och köper du inget till dig själv, så ge dig några stunder av eftertänksamhet. Vad gör ditt liv värt att leva?

Vad skulle du önska att du var om ett år från idag?

Börja skapa egna visioner för din framtid, visioner ger dig energi och tankekraft att leva denna dag – och alla andra dagar, precis som det passar just dig bäst.

FAKTA: Alla hjärtans dag

Visa

Alla hjärtans dag firas den 14 februari, på Valentindagen. Sankt Valentin dog enligt legenden martyrdöden i Rom på 200-talet för sin tro på kärleken. Nu för tiden kan vi ge en ask geléhjärtan eller en bukett rosor till vår hjärtevän. En kärlekshandling som syns ute i handeln. Enligt Svensk Handel ökar försäljningen av chokladpraliner, blommor och godis rejält.

Motstånd och kritik mot alla hjärtans dag finns världen om. I många länder kritiseras högtiden för att vara ett kommersiellt och ytligt jippo, snarare än ett firande av kärlek. Förra året uppmanade Pakistans president Mamnoon Hussain folket att undvika firandet.

Högtiden har även kritiserats från feministiskt håll för att betona traditionella könsroller.

Källa: TT / Svensk Handel / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.