Foto: Privat
Debattinlägg

”Exponeringsförbud för cigarrförsäljning leder till butikernas konkurs.”

Uppdaterad
Publicerad
Tobak ·

”Skillnaden mellan en cigarr och en cigarett är milsvid och att dra dem över samma kam är som att jämföra vinkännaren med alkoholisten”, André Bornecrantz Dias.

Om debattören

André Bornecrantz Dias
Cigarrmästare, Götheborgs Cigarrsällskap

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Specialbutiker för fintobak måste ses i ett helt annat ljus än servicebutiker som kränger ”billiga tobaksprodukter”.

Skillnaden mellan en cigarr och en cigarett är milsvid och att dra dem över samma kam är som att jämföra vinkännaren med alkoholisten.

En cigarr röks vanligtvis inte vid busshållpatser eller på lekplatser. Cigarrer är heller inget som riktar sig mot ungdomar eller nikotinmissbrukare.

Det ska visas hänsyn mot de som inte röker, men att totalförbjuda möjligheten att avnjuta en cigarr på uteserveringar eller i parker är att gå för långt, eftersom det idag är de enda frizoner som finns för oss cigarrökare.

I den maskinella processen vid tillverkningen av cigaretter tillsätts kemikalier, som för att förhindra att cigaretten slocknar och för att den ska hålla i många år.

Det finns ju ett oerhört stort vinstintresse bakom cigarettproduktionen. Philip Morris International äger i stort sett alla kända cigarettmärken, till exempel Marlboro, Chesterfield och L&M.

Cigaretter måste tillverkas maskinellt med de oerhört stora kvantiteter man snabbt vill få ut till konsumenterna, vilket kräver massiva skördar, som ger utslag på kvaliteten.

Men det man kanske inte tänker på är att eftersom tillverkningen sker maskinellt kräver den relativt sett inte alls lika mycket arbetskraft som vid cigarrtillverkningen.

Framställningen av cigarrer är ett hantverk av en ren naturprodukt. Det sägs att det bara går att få fram några hundratal cigarrer per dag på fabrikerna.

En premiumcigarr passerar 300 händer från frö till färdig produkt och lagringen av en cigarr tar minst tre år. Kan produktionen ske på ett naturligt sätt utan skadliga bekämpningsmedel borde den uppmuntras.

Cigaretter röks med halsbloss, till skillnad från cigarrer. Man röker munbloss.

Eftersom nikotinet från basisk rök tas upp direkt i munnens slemhinnor ska den inte inhaleras såsom sur cigarettrök. Cigarrtobaken blir basisk tack vare fermenteringen under minst sex månader.

Till skillnad från cigaretten slocknar cigarren om du inte röker på den. Det betyder att den innehåller fukt. I butik förvaras cigarrer i en så kallad walk-in humidor.

Det vanligaste sättet att förvara cigarrer är i en lufttät låda eller i ett skåp av olika träsorter med cederträinlägg, vilka måste återfuktas regelbudet med destillerat vatten.

Detta för att cigarrerna ska bibehålla de naturliga oljor som finns i tobaksbladen. En uttorkad cigarr har oåterkallerligen förlorat sin smak. Det krävs expertkunskap för att hantera cigarrer. Idag finns specialbutiker för fintobak.

Skulle ett exponeringsförbud för cigarrförsäljning införas ledde det förmodligen till butikernas konkurs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.