Foto: Bertil Ericson / TT
Debattinlägg

”Vårt mål är en mer effektiv sjukvård”

Vården ·

”Det är dags att landstingen ser vårdadministration som en integrerad del av patientsäkerheten där medicinska sekreterare är en värdefull garant för kvalitet i vården”, skriver Heidi Stensmyren och Veronica Magnusson.

Om debattörerna

Heidi Stensmyren
Ordförande Sveriges läkarförbund
Veronica Magnusson
Förbundsordförande Vision

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Ett omfattande resursslöseri inom vården leder till växande vårdköer, ökande kostnader och sämre patientsäkerhet.

Problemen skulle kunna lindras om Sveriges landsting tog större ansvar för att arbetsuppgifterna inom hälso- och sjukvården fördelas efter rätt professionell kompetens.

Flera undersökningar har visat att värdefull läkartid går åt till andra uppgifter än att träffa patienter. I stället ägnas tiden åt att skriva i patienternas journaler, leta vårdplatser eller fylla i statistik.

Orsaken är att dels bristen på professionell personal med kunskap om administration inom hälso- och sjukvården och hur medicinsk dokumentation ska göras och dels att arbetsuppgifterna inte fördelas efter rätt professionell kompetens.

Det faktum att landstingen inte tar fullt ansvar för detta resursslöseri drabbar ytterst patienterna. Vårdköerna växer, kostnaderna ökar och patientsäkerheten försämras.

Många landsting går redan i dag på knäna ekonomiskt. Hela 18 av Sveriges 21 landsting går med ekonomiskt underskott och tvingas spara. Konsekvenserna blir på många håll personalneddragningar i en redan pressad verksamhet.

Låter det som en hållbar situation? Det tycker inte vi.

För att klara sitt åtagande måste vården i landstingen effektiviseras och det bör göras så klokt som möjligt.

En lösning är att använda rätt kompetens på bästa och mest ändamålsenliga sätt, att låta läkare ta det medicinska ansvaret och se till att det finns medicinska sekreterare som sköter administrationen.

Det är dags att landstingen ser vårdadministration som en integrerad del av patientsäkerheten där medicinska sekreterare är en värdefull garant för kvalitet i vården.

Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar med en växande befolkning och en stor andel äldre. För att klara att ge patienterna en god och säker vård krävs nytänkande.

Vid årsskiftet presenterar regeringens samordnare Göran Stiernstedt sin utredning om hur hälso- och sjukvården kan utnyttja sina resurser mer effektivt.

Men det finns ingen tid att spilla. Redan nu kan landsting och regioner fördela vårdens arbetsuppgifter så att kompetensen används på rätt sätt – och därmed frigöra resurser.

Ett av de landsting som insett detta är Sörmland. En av länets vårdcentraler har anställt fler medicinska sekreterare som tagit över många administrativa arbetsuppgifter som läkare och annan vårdpersonal tidigare utfört.

På så sätt har tiden med patienterna ökat och ekonomin förbättrats.

Vårt gemensamma mål är en mer effektiv hälso-och sjukvård med hög kvalitet som bättre tar tillvara de olika yrkesgruppernas kompetens. 

Det skulle ge både ekonomiska vinster, förbättrad arbetsmiljö, större fokus på patienten – och ökad patientsäkerhet.

Därför måste fler landsting ta behovet av fler medicinska sekreterare som avlastar vårdpersonalen så att de kan använda sin tid till att göra rätt prioriteringar, på största allvar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.