Foto: Photo by Andreas
Debattinlägg

”Får en kvinna visa benen?”

Publicerad

POLEDANCE · ”Det är beklämmande om en vältränad kvinnlig atlet inte kan visa sig på en scen i gymnastikdräkt utan att objektifieras och bli kallad för det ena och det andra”, skriver Cecilia Eliasson.

Om debattören

Cecilia Eliasson
Jurist, poledanceinstruktör

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Kan det tolereras att en kvinna visar benen?

En kvinna ska kunna visa sig på en scen i gymnastikdräkt eller korta shorts utan att behöva tolerera nedlåtande behandling och kommentarer.

När SKL bjudit in varietéartister som uppträdde med ett poledancenummer vid en middag i Uppsala så valde några stora tidningar att rapportera ur den klagande mötesdeltagarens perspektiv.

De öppnade dessutom med ord som ”nakenshow”, ”strippstångsshow”, ”halvnaken” och ”strippstång”, samt jämförde med att en naken porrstjärna uppträtt på Kommunals krog.

Vad man tycker om striptease och porr som fenomen är en fråga för sig, men att det inte passar i vissa sammanhang är det förmodligen många som anser. 

För artisten som uppträdde måste det kännas oerhört tråkigt att utpekas så som hon gjort, och även för alla andra poledanceutövare är hela rapporteringen ett slag i ansiktet.

Föreställ dig själv att ha tränat och förberett en show, släpat en tung stång till lokalen, för att sedan avbrytas mitt i föreställningen av arrangörer som ursäktar sig för att ha valt just dig som artist.

Föreställ dig att sedan få läsa i tidningarna om hur en politiker med uppåt 4000 twitterföljare fotograferat dig på scenen och skapat en debatt om strippunderhållning – en debatt där flera medier endast låtit denna politiker uttala sig.

Vad tyckte alla andra på plats - de som hann se lite mer av framträdandet? Speglar denna politikers åsikter vårt samhälle; vad människor i allmänhet tycker? Långt ifrån alla medier tycks ha reflekterat över dessa delar.

Det är beklämmande om en vältränad kvinnlig atlet inte kan visa sig på en scen i gymnastikdräkt utan att objektifieras och bli kallad för det ena och det andra.

Poledance är en seriös och mycket krävande sport som har brottats med fördomar som man kan tycka borde vara föråldrade idag. Ja; man måste för att få grepp/friktion mot stången i viss mån ha bar hud vid utövandet. Men det finns många accepterade sporter och danser där man har lika lite eller än mindre kläder på sig – utan att det ens finns något rent praktiskt skäl till det. 

Poledance har inte, som vissa tidningar skrivit, sitt ursprung i striptease, utan är en akrobatikform med rötter i Asien (främst Indien och Kina), där utövarna traditionellt varit huvudsakligen män. Under mitten av 1900-talet gjorde den, via cirkusscenen, insteg i gogo- och strippshower.

Men idag är det framför allt en etablerad idrotts- och träningsform, med elittävlingar och olika genrer. Du blir stark, flexibel och modig av att syssla med poledance, och du kan uttrycka dig genom vilken dansstil du vill. Det är en sport som stärkt både kropp, psyke och självkänsla för så många kvinnor och män. Ska de behöva skämmas för det?

Att en politiker inte kan se en vältränad kvinna på en scen i gymnastikdräkt eller korta shorts utan att koppla till erotik behöver belysas från fler än hans eget subjektiva perspektiv. Varför reagerade han som han gjorde? Ska kvinnor behöva sexualiseras och skämmas för sitt idrottande?

Hade samma sak hänt om det hade stått en gymnast, friidrottare eller dansare inom annan dansstil på scenen, eller var det närvaron av en vertikal stång som gjorde att just denna artist inte kunde accepteras? Vad hade reaktionen varit om artisten varit en man? Oavsett så innebär politikerns reaktion och agerande en objektifiering av kvinnan som inte borde förekomma år 2016.

Jag arbetar som instruktör i luftakrobatik och poledance, även kallat polesport eller polefitness. Våra elever är oftast stolta utövare av poledance, men de får ännu brottas med fördomar och vill ibland inte dela med sig av sitt hårda arbete och sina otroliga prestationer till andra än de närmaste – just på grund av dessa fördomar.

Poledansarna representerar hela samhället; i studion möter vi vitt skilda yrkesgrupper, allt från ungdomar till 60-plussare, allt från vad många skulle kalla för ”macho” män till stolta feminister, med det gemensamt att de älskar poledance som tränings- och uttrycksform.

Vid träningen ligger inte fokus på hur du ser ut, vilken form din kropp har, eller vad du har på dig, utan på vad du och din kropp faktiskt klarar av. Att utmana sig själv och trotsa tyngdlagen mer och mer för varje träningspass är en fantastisk känsla som var och en borde få känna ren stolthet över.

En flaska är inte nödvändigtvis en spritflaska och en stång är inte automatiskt en strippstång. Det faktum att du hoppar ner i en bassäng betyder inte att du tänker simma konstsim och det faktum att du använder en vertikal stång som redskap betyder inte att du tänker strippa. 

Alla som automatiskt förknippar poledance med striptease borde prova ett pass själva. De skulle gå ifrån passet med träningsvärk i muskler som de inte visste att de hade, en härligt tömd hjärna som tvingats fokusera på koordinationen under en timme och inte minst: en nyvunnen respekt för sportens utövare. För kvinnor och män som är och borde bemötas som artister och atleter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

POLEDANCE-TUMULT PÅ UKK

Mer i ämnet